Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvalno proštenje proslavljeno na Trškom Vrhu

Trški Vrh (IKA)

Zahvalno proštenje u kojem se osobito zahvalilo Bogu za plodove zemlje proslavljeno je u nedjelju 30. listopada u svetištu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu ponad Krapine.

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Anton Tamarut, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Suslavili su ekonom Zagrebačke nadbiskupije i nekadašnji krapinski župnik preč. Tomica Šestak, duhovnik Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati vlč. Luka Premelč i domaći župnik vlč. Davor Štuljan.

U homiliji je vlč. Tamarut podsjetio kako Isus na svome putu u Jeruzalem traži čovjeka kako bi ga ispunio radošću spasenja jer jedino susret s njime donosi radost. Susret sa Zakejem pokazuje kako ni najveće ovozemaljsko bogatstvo ne može ispuniti čovjeka.

Istaknuo je da je „vrijeme kad sam s Bogom i u Bogu trenutak moje potpune slobode, osmišljenje moga života, ono zbog čega sam stvoren i zbog čega je Sin Čovječji došao u ovaj svijet – da me spasi, da me ispuni radošću spasenja“.

Predslavitelj je ustvrdio da se ljudi često ne žele priznati grešnicima. S takvim stavom lišavaju se iskustva milosrdnog Boga. Stoga je vjernike pozvao da ponizno i istinito uđu u odnos s Bogom.

Nakon mise vjernici su pjesmom pošli u zavjetni ophod oko oltara Majke Jeruzalemske, čime je zaključena hodočasnička godina na Trškom Vrhu.