Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaključeni dekanatski susreti ministranata u Đakovu

Đakovo (IKA)

Dekanatski susreti ministranata Đakovačko-osječke nadbiskupije, na kojima je tijekom jeseni 2023. sudjelovalo oko 700 ministranata, završeni su u subotu 2. prosinca, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Jednodnevne susrete u Đakovu organiziralo je Nadbiskupijsko povjerenstvo za pastoral ministranata uz pomoć Bogoslovnog sjemeništa i bogoslova koji su animirali sve susrete. U proteklih sedam subota, od 7. listopada do 2. prosinca, ministranti svih dekanata imali su priliku upoznati sjedište nadbiskupije, družiti se i nešto novo naučiti.

Svaki susret započeo je dočekom i okupljanjem u kantini i dvorištu Bogoslovnog sjemeništa. Nakon uvodne molitve, sudionici su upoznati s rasporedom programa susreta, te su zatim predstavljene župe iz kojih su ministranti došli. Uslijedila je zajednička šetnja do samostana Milosrdnih sestara sv. Križa i upoznavanje s poslanjem i djelovanjem sestara u njihovom središnjem samostanu. Bogoslovi koji su pomagali u animiranju svakog susreta proveli su ministrante kroz Bogoslovno sjemenište, objasnivši zašto ono postoji, tko su to bogoslovi i što ondje rade. Sudionici su imali priliku razgledati i upoznati glavne prostorije sjemeništa: kapelu, aulu, blagovaonicu te kantinu i dvorište.

Svaka skupina posjetila je katedralu sv. Petra te obišla njezine znamenitosti i kriptu. Program obilaska bio je prilagođen dobi ministranata. Uslijedio je zajednički ručak u Bogoslovnom sjemeništu. Nakon ručka, ovisno o vremenskim uvjetima, organizirane su igre, natjecanja i druženje.

Cilj susreta bio je da ministranti, u manjim skupinama, posjete i upoznaju sjedište nadbiskupije i neke od njezinih ustanova, da se međusobno upoznaju i druže te da ih se potakne na nastavak ministriranja i sudjelovanja u životu njihovih župa.