Budi dio naše mreže
Izbornik

Zakučac: Četvrto pripravno hodočašće za blagdan sv. Leopolda Mandića

Zakučac (IKA)

Četvrto pripravno hodočašće za blagdan sv. Leopolda Mandića održano je 1. svibnja u istoimenom svetištu u Zakučcu. Hodočašće je predvodio fra Frano Doljanin, gvardijan franjevačkog samostana na Skalicama u Omišu.

Naglašavajući da je sv. Leopold, kao marljivi ispovjednik, pravi primjer nasljedovanja sv. Josipa Radnika, fra Frano je osobito istaknuo nekoliko točaka svečeva života, u kojima se prepoznaje isti dar Božje milosti.  

Budući da je tim hodočašćem započela svibanjska pobožnost Gospi, gvardijan je ponajprije naglasio sveti odnos prema Blaženoj Djevici Mariji. U svojim pismima sv. Leopold  preporuča molitvu Blaženoj Djevici Mariji i piše: „Na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca, po domovinskom običaju moja obitelj Mandić slavi počeke svoje vjere, a ja Leopold Marija, prije Bogdan Ivan Mandić, na vječni spomen /izražavam/ svoje zavjete blaženoj Djevici … da ću sav svoj život uložiti za spasenje svoga naroda“ (Spisi svetoga Leopolda Bogdana Mandića, str. 161).

U tome se prepoznaje i slijedeća dodirna točka te dvojice velikih Božjih ugodnika. Poput sv. Josipa i sveti je Leopold ljubio svoj narod i vlastitu vjeru. On govori o nužnosti borbe za katoličku vjeru jer je „današnje društvo velikim dijelom otpalo od Boga, i zato ga je potrebno nanovo privesti istini i pravdi“ (str. 197). Pišući trećoredcima, koristi se industrijskim pojmovima te upozorava da je svaki pojedinac „odlična sirovina” za Crkvu. Iz te sirovine može se oblikovati hrabroga borca na katoličkom, političkom i na društvenom polju.

Konačno, sv. Josip se nije bojao povjeravati Bogu. On mu se obraća u snovima i tako ga odgaja za službu poočima Isusova. Bog Josipu govori u Duhu, baš kao što je progovarao kroz sv. Leopolda tolikima, koji su mu svakodnevno dolazili na ispovijed u padovansku ispovjedaonicu. Zato je s pravom mogao papa Pavao VI. reći kako Leopold s jedne strane poziva svećenike na vršenje službe ispovijedanja, tako suvremenog sredstva odgoja i velikog duhovnog bogatstva. S druge strane Leopold podsjeća vjernike, bilo da su gorljivi ili mlaki ili ravnodušni, da je osobna i tajna ispovijed i danas više nego ikada, za njih neizreciva usluga, izvor milosti i mira i ohrabrenje na zemaljskom putovanju prema vječnoj sreći. Potrebno je zato ugledati se u svijetlo svjedočanstvo sv. Leopolda te uteći se njegovom zagovoru i pomoći, zaključio je fra Frano.

Zaključno hodočašće u svetište sv. Leopolda održat će se 8. svibnja, a predvodit će ju umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Tom prigodom bit će blagoslovljena ispovjedaonica, koja je po uzoru na padovansku isklesana u stijenama Mosora pored unutrašnje kapelice kako bi podsjećala na taj sveti sakrament kojemu je sv. Leopold posvetio čitav svoj život.