Budi dio naše mreže
Izbornik

Zamjensko majčinstvo nije u skladu s kršćanskim i općeljudskim vrijednostima

Rijeka (IKA)

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci 20. veljače predstavljena je knjiga “Zamjensko majčinstvo”.

Zamjensko majčinstvo nije u skladu s kršćanskim i općeljudskim vrijednostima zato što razdvaja sjedinjujuću i prokreativnu dimenziju bračnog čina. Ona je najsloženiji medicinsko – socijalno – pravni oblik ljudskog zanošenja koji se koristi metodama medicinski potpomognute oplodnje, a koje već kao takvo ima svoje nedostatke u smislu žrtvovanja ljudskog života, povećanog žrtvovanja embrija, zaleđivanja ljudskih embrija, zlouporabe ljudskih života, ali i oštećivanja zdravlja zametka, kazala je dr. sc. Mirjane Radan, specijalistice ginekologije i opstetricije te supspecijalistice fetalne medicine i opstetricije u srijedu 20. veljače u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci na predstavljanju knjige “Zamjensko majčinstvo”.

Dodala je da osim navedenog, zamjensko tj. surogat majčinstvo uvelike narušava međuljudske odnose i dostojanstvo svih uključenih u taj proces. Narušava se zdravlje svih pet roditelja: oca naručitelja, majke naručiteljice, davateljice spolne stanice, davatelja spolne stanice i same zamjenske majke koja po ugovoru zanosi, nosi trudnoću, rađa i napušta dijete. Živimo u društvu i vremenu u kojemu su sva sredstva usmjerena prema borbi protiv obitelji. Dijete je instrumentalizirano i postalo je objektom tržišta, upozorila je autorica knjige.

Istaknula je da u Hrvatskoj postoji tržište surogat majčinstva, no ono se događa ‘ispod stola’. Dijete začeto na ovaj način postaje objekt, rastrgano između velikog broja svojih roditelja. Djeca zamjenske majke osjećaju se napuštena, usvajaju krivi model i obrazac ponašanja kojega i sama mogu ponoviti, a nerijetko se zbog ‘posla’ kojega njihova majka radi, osjećaju zanemarena. Zamjenska majka u ovom procesu jest: objekt, incubator, robinja, iskorištena i na kraju – ostavljena, upozorila je dr. sc. Radan.

Zamjensko majčinstvo kuca na zakonodavna vrata, a javnost još uvijek nije upoznata s njegovom problematikom, kazala je u nastavku. “Neznanje je opasno. Znanje nas obvezuje. Čovjek po svojoj prirodi želi činiti dobro, ali ako nema jasna stavove o stvarnosti koja ga okružuje, osobito o reproduktivnoj stvarnosti ljudskog bića, može ponekad iz neznanja počiniti krupne pogreške koje imaju ogromne posljedice u smislu oštećivanja i uništavanja nemoćnih ljudskih bića.”

dr. sc. Mirjana Radan i vlč. mr. psych. Đuliano Trdić

O ovoj temi na predstavljanju je govorio i vlč. mr. psych. Đuliano Trdić, dr. med. Upozorio je da malo zemalja daje podatke o industriji surogat majčinstva. Prosječna cijena sporazuma sa surogat majkom u SAD-u iznosi oko 50.000 USD, a u Indiji 10.000 USD što otvara pitanje reproduktivne prostitucije i reproduktivnog turizma u siromašnim zemljama. Razvoj medicine nameće pitanje smije li ona sve što može? Surogat majčinstvo nije pomoć čovjeku, nego izvor trpljenja. Suvremeno društvo ne smije pred ovom problematikom zatvarati oči, zaključio je vlč. mr. psych. Trdić. Predstavljanje su organizirali Hrvatsko katoličko liječničko društvo i Udruga Malaika iz Rijeke.

Ključne riječi:
knjiga rijeka zamjensko majčinstvo