Budi dio naše mreže
Izbornik

Započela akcija 40 dana za život

Zagreb (IKA)

Na prvi dan korizme, Pepelnicu, u srijedu 6. ožujka započela je još jedna kampanja inicijative 40 dana za život. U Hrvatskoj u ovoj kampanji sudjeluje 29 gradova na 31 mjestu bdjenja, a molitveno bdjenje traje od 6. ožujka do 14. travnja. Istovremeno se kroz ovih 40 dana moli i bdije za prestanak pobačaja u 377 gradova diljem svijeta.

„Ono što nas posebno motivira da izađemo pred bolnice je sama ta prisutnost… Tu smo zadnji znak nade majkama koje su ili prisiljene ili dolaze na pobačaj jer misle da ne mogu same, da nije pravo vrijeme da imaju dijete. Ali smo i prvi znak ljubavi onim majkama koje izlaze iz bolnica, koje su učinile pobačaj; mnoge žene imaju velike rane koje nose 5, 10, 20 ili 50 godina”, rekla je Petra Milković u razgovoru za HKM.

Zato su za njih kroz inicijativu 40 dana za život organizirali program za iscjeljenje rana od spontanog ili namjernog pobačaja „Oprostom oslobođene”. Jedan će takav program uskoro započeti u Splitu, a otvorene su prijave za još tri programa u Zagrebu, Ludbregu i Đakovu.
„Stojimo miroljubivo; svaki naš molitelj tj. osoba koja dođe moliti ispred bolnice potpisuje izjavu o miroljubivom bdjenju kojom izjavljuje da neće biti agresivan, na agresiju odgovarati agresijom, neće raditi ništa što je protivno pravilima inicijative”, podsjeća naša sugovornica, „te će pružiti pomoć majkama koje im se s tom željom obrate.” No, što konkretno znači pružiti pomoć i mogu li majke računati na materijalnu potporu inicijative i nakon rođenja djeteta Milković objašnjava: „Svaka priča je individualna, posebna, neke majke doslovno trebaju samo razgovor, toplu riječ, nemaju neke financijske poteškoće, već su izgubile nadu. Međutim, ima i situacija u kojima pomažemo tako da majkama plaćamo stanarinu, režije i ono što je potrebno dok ne stanu na noge. Cilj nam je, naravno, da te majke, nakon što se dijete rodi i stasa, mogu početi raditi ili nastaviti školovanje, znači da im osiguramo, ne samo osnovne uvjete za život, nego da svaka od njih može dobiti ono što joj treba. Tu naravno imamo pomoć raznih volontera; psihologa, odvjetnika, frizera, zubara i drugih koji ponude neku svoju pomoć, imamo liječnike i ginekologe koji su uvijek spremni pratiti trudnoću. Neke od njih doista su prisiljene na pobačaj, neke su ostavljene same… Sjećam se kada nam je jedna majka rekla: ‘Ja sam zaista bila sama, bez ikoga tko bi prihvatio ovo moje dijete, vi ste jedina obitelj koju trenutno imam.’ Hvala Bogu, nakon rođenja djeteta obično se te situacije poprave i obitelji budu sretne. Ima jako puno lijepih svršetaka tj. novih početaka, no ima i stvarno teških situacija i zato smo uz svaku majku kojoj treba pomoć.” Pri tom navodi kako i nakon rođenja pomažu u higijenskim potrepštinama, hrani, odjeći za dijete, bonovima za trgovine mješovitom robom; nekim majkama je ta pomoć kraće potrebna, neke uspiju i od rodiljnih naknada ili same stanu na noge, neke zahvale i kažu da im pomoć više nije potrebna, „a mi smo zaista tu na raspolaganju do kada je to potrebno ili, što je krajnji cilj, da pomognemo majkama ili očevima pronaći posao kako bi mogli sami zarađivati za svoju obitelj”, objašnjava.

Inicijativa je za ovu kampanju izabrala i nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca, kojem se posebno utječu u molitvi za prestanak pobačaja u hrvatskom narodu, a pokreće ih njegov citat: ‘Bog ne trpi one koji miruju, a predodređeni su za borbu.’ „Vjerujemo da smo mi vjernici katolici, ali i svi kršćani, doista predodređeni za borbu i da se trebamo boriti za one najmanje među nama, a to su brojni nerođeni kojima prijeti smrt u majčinoj utrobi”, tumači izvršna direktorica kampanje.

Kroz molitvu i četrdesetodnevno bdjenje u svojim župama ili na neke druge načine neslužbeno su se u ovu kampanju uključili i gradovi Poreč i Rab što je veliki plod filma „40 dana…” koji je bio prikazan u tim gradovima te su ljudi dirnuti onim što su vidjeli svojom molitvom i bdjenjem pred Presvetim odlučili moliti za blagoslov i uspjeh inicijative u Hrvatskoj. Tijekom ove kampanje nastavit će se s prikazivanjem filma „40 dana…“ po župama diljem Hrvatske te će biti ponuđeni mnogi programi Udruge Hrvatska za Život.
Naglasak na molitvi, postu , pokori i vršenju zadovoljštine za grijeh pobačaja

Predsjednik inicijative 40 dana za život u Hrvatskoj Ante Čaljkušić kroz otvoreni se poziv na molitvu i post prije nekoliko dana već obratio moliteljima i prijateljima Inicijative u kojem poziva laike, kler te sve ljude dobre volje da kleknu na koljena tijekom ove korizme te se molitvom, postom i pokorom zauzmu za život nerođenih:

Ključne riječi:
40 dana za život