Budi dio naše mreže
Izbornik

Započela Opća skupština Papinskih misijskih djela

Rim (IKA)

U Rimu se od 27. svibnja do 1. lipnja održava Opća skupština Papinskih misijskih djela na kojoj sudjeluju ravnatelji PMD iz cijeloga svijeta. Hrvatsku predstavlja nacionalni ravnatelj PMD vlč. Antun Štefan, a Bosnu i Hercegovinu nacionalni ravnatelj PMD mons. Luka Tunjić.

Susret je započeo pozdravom i govorom predsjednika Papinskih misijskih djela mons. Giampietra Dal Tosa u kojem je istaknuo kako je impresioniran dinamikom kojom su animirane misije diljem svijeta. „Bez neprestanog angažmana biskupa i ravnatelja Papinskih misijskih djela misije ne mogu djelovati uspješno. Vremena se mijenjaju i mi se isto moramo mijenjati. Sve više i više misije će postati najvažnija djelatnost Crkve, Ad gentes, ali i u zemljama starog kršćanstva. Papinska misijska djela će zato postajati sve važnija i važnija“, poručio je sudionicima mons. Dal Taso.

Nakon uvodnog dijela, nacionalni ravnatelji PMD iz cijelog svijeta sudjelovat će na misi, nakon koje slijedi predavanje „Život kao misija“, prof. Fabrice Hadjadj s Instituta Philantropos u Fribourgu. Poslije podne je predviđen za rad po skupinama, a na kraju dana će se sudionicima obratiti prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Ferdinando Filoni.

Utorak prijepodne o. Eloy Bueno sa Sveučilišta u Burgosu (Španjolska) održat će predavanje „Misijska teologija“, a nakon njega bit će organizirani različiti radni okrugli stolovi na predloženu temu, gdje će sudionici skupštine razmjenjivati svoja promišljanja i iskustva, u traženju zajedničkih prijedloga za njezino primjenjivanje u pastoralu. U srijedu će sve sudionike ovogodišnje Generalne skupštine PMD primiti u posebnu audijenciju papa Franjo.

Drugi dio Opće skupštine PMD započet će u četvrtak godišnjim izvještajima četvoro generalnih tajnika Papinskih misijskih djela. Najprije će svoje izvješće o Djelu za širenje vjere podnijeti o. Ted Nowak, a potom o. Guy Bognon o Djelu sv. Petra apostola.

Poslijepodne će svoje godišnje izvješće iznijeti s. Roberta Tremarelli, generalna tajnica Djela sv. Djetinjstva, a nakon nje će svoje izvješće o Papinskoj misijskoj zajednici priopćiti o. Fabrizio Meroni. Posebno će se osvrnuti na animaciju listopada 2019. kojeg je papa Franjo proglasio Izvanrednim mjesecom misija.

U petak poslijepodne slijede različita financijska izvješća i rasprava o proračunu za 2020. godinu.

Svi dani su isprepleteni euharistijskim sastancima i zajedničkim moljenjem liturgije časova, te zauzetim radom oko kreiranja novog žara za širenje Radosne vijesti diljem svijeta.

Opća skupština PMD za 2019. godinu završava u subotu 1. lipnja, u popodnevnim satima.