Budi dio naše mreže
Izbornik

Započeo okrugli stol „Stvaranje učinkovite mreže socijalnih usluga u zajednici za rehabilitaciju i edukaciju mladih počinitelja prekršajnih i kaznenih djela“

Split (IKA)

U petak 25. rujna u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu započeo je okrugli stol „Stvaranje učinkovite mreže socijalnih usluga u zajednici za rehabilitaciju i edukaciju mladih počinitelja prekršajnih i kaznenih djela“ koji je priredio Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije.

Na okruglom stolu sudjeluju predstavnici Lige za prevenciju ovisnosti, Udruge Most, Centra za socijalnu skrb Split, Studentskoga Katoličkog Centra, Splitsko-dalmatinske županije, Centra za pružanje Usluga u zajednici, Općinskoga prekršajnog suda, Odjela za mladež Općinskog suda u Splitu, Dječjeg Doma Maestral, Grada Splita i Grada Kaštela.

„Okupili smo se radi jednog cilja – radi naše djece. Ovim događajem pokazujemo koliko zajedno možemo učiniti za mladoga čovjeka koji se nalazi na raskrižju života, odabira puta dobra, slobode ili pak puta problema, izgubljenosti, besciljnost. Ovo je jako zahtjevna i odgovorna služba, tj. svijest da nam je povjeren život djeteta koji tek kreće u život“, kazala je ravnateljica Caritasa s. Vlatka Topalović uputivši pozdrav nazočnima.

Kroz 19-godišnji rad s maloljetnim počiniteljima prekršajnog ili kaznenog djela, nastavila je ravnateljica Caritasa, „praksa je pokazala da su se ključne promjene u načinu života mladog čovjeka dogodile kad smo pred sobom gledali dijete koje zaslužuje novu priliku, kad smo u srcu nosili želju pomoći djetetu koje nosi teret obilježenosti, odnosno etikete za počinjeno djelo koje je u nekim slučajevima bilo trenutak nesmotrenosti, ali taj trenutak nesmotrenosti je paralizirao svaki pokušaj hoda kroz život. Zatvoriti oči pred počinjenim zlom, a otvoriti srce pred djetetom i dati mu smjernice za život je upravo razlog zašto smo naš rad htjeli dodatno proširiti projektom, tj. zajedništvom sa svim strukturama u cilju dobra, u cilju novog života gdje će dostojanstvo mladog čovjeka biti očuvano. Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama biti podržka djeci koja su nam povjerena, štiteći njihovo dostojanstvo, otvarajući im nove vidike života“, zaključila je ravnateljica Topalović.

Okrugli stol provodi se u sklopu projekta „M.O.R.E. mrežom i obrazovanjem za rehabilitaciju i edukaciju mladih kažnjenika“ (UP.04.2.1.05.0002.). Projekt sufinancira Europska unija (85% sredstava) iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014-2020) te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske (15 % sredstava), a u okviru Poziva za prijavu projekata usmjerenih jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu, kazala je voditeljica Projekta Ružica Đonlić te nastavila „Projekt se provodi u partnerstvu s Elektrotehničkom školom Split, Udrugom Mentor, Zajednicom Pape Ivana XXIII, Centrom za socijalnu skrb Split i Centrom za socijalnu skrb Omiš. Cilj okruglog stola je prikaz šire slike vezane uz maloljetničku delinkvenciju s posebnim osvrtom na provođenje odgojne mjere Posebne obveze uključivanja u rad humanitarnih organizacija ili poslove komunalnog/ekološkog značenja. Želimo naglasiti važnost sustavnog unapređivanja kompetencija i profesionalnih kapaciteta stručnjaka koji se bave ovom problematikom, kao i važnost multidisciplinarne suradnje.“

Okrugli stol je namijenjen socijalnim radnicima, psiholozima, socijalnim pedagozima, pedagozima i ostalim stručnjacima zainteresiranim za ovu temu. Svaki sudionik okruglog stola će za sudjelovanje dobiti potvrdu, a isti će biti bodovan od strane Hrvatske psihološke komore i Hrvatske komore socijalnih radnika.