Budi dio naše mreže
Izbornik

Započeo znanstveni skup o svetom Jeronimu prigodom 1600. obljetnice njegove smrti

Zagreb (IKA)

Simpozij povodom 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima "The Master and His Female Disciples. Women, Gender and Authority in Jerome: New Perspectives” započeo je u četvrtak 24. listopada u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu. Organizatori dvodnevnog simpozija su Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Mađarska akademija znanosti uz financijsku pomoć njemačke fundacije Fritz Thyssen Stiftung.

Skup je pozdravnim govorom otpočela dr. Roberta Franchi s Mađarske akademije znanosti i članica organizacijskog odbora simpozija. Pozdravi su upućeni pomoćnom zagrebačkom biskupu mons. Ivanu Šašku koji je na znanstvenom skupu prisustvovao u ime kardinala Josipa Bozanića, dekanu Katoličkog bogoslovnog fakulteta dr. sc. Mariju Cifraku te organizatoru simpozija dr. sc. Ivanu Bodrožiću.

Dr. Ivan Bodrožić rekao je da je Jeronim danas nezaobilazan kada se govori o biblijskim disciplinama, egzegezi i prijevodu Svetoga pisma.

“Napravio je veliki pothvat koji bi danas bio gotovo pa nemoguć. Svu svoju snagu, energiju i ljubav prema Kristu uložio je u proučavanje Božje riječi. Početak revolucije koju on predstavlja vidimo u činjenici da je sa svjetovne literature prešao na Sveto pismo i postao istinskim kršćaninom.”

Organizator znanstvenog skupa naglasak stavlja na usmjerenost simpozija ka razumijevanju svečeva odnosa prema ženama.

“U doba kad žene nisu imale značajna prava ili mogućnosti, Jeronim ih okuplja kao veliki asketa, duhovnik te učitelj i ukazuje im na pravi put -Kristov put askeze. Uz taj put askeze svetac je veliki naglasak stavljao na djevičanstvo kao izbor za koji je smatrao da je izuzetno blagoslovljen, istinski evanđeoski izbor s kojim u vječnosti dolazi veča nagrada zbog odricanja na zemlji. ”

Dr. Ivan Bodrožić kazao je kako simpozij kroz ponuđena predavanja u cijelosti daje odgovor na probleme žena u današnjem društvu koje ih objektivizira i odvaja od kršćanskih vrijednosti.

“Svetac zna da posveta Bogu nema alternative, bilo da se radi o djevičanstvu ili bračnom životu koji također zahtjeva evanđeosku vjernost. Mislim da danas dio osoba ide tim putem da žrtvuje i podredi mnogo toga karijeri, a ne hijerarhiji vrijednosti koja počinje od Boga i vječnoga života”.

Antropološka dimenzija koja sadrži duhovno-moralnu kategoriju i teološka dimenzija s marijansko-mariološkom kategorijom, dva su stupa međunarodnog znanstvenog skupa “The Master and His Female Disciples. Women, Gender and Authority in Jerome: New Perspectives”.

“Upravo one žene koje su Bogu posvetile svoj život, prve su mogle reći ne svojem ocu, obitelji ili pretendentu na brak. To pravo, naučava Jeronim, dolazi od Boga, a s vremenom se oblikuju carski zakoni koji su uvažavali izbor osoba posvećenih Bogu. Time i žene postaju dionici zakona.”

Organizator je rekao da asketska dimenzija Jeronimova života, u odricanju, pokazuje nam da ovozemaljske vrijednosti ne mogu biti u prvom planu. No nažalost događa se da je osoba danas žrtvovana za te vrijednosti.

“Materijalne vrijednosti nisu jedini problem. Postoji i uvjetovanost kojoj su žene podređene u poslovnom svijetu – da će biti ili neće biti primljene na posao ovisno o tome kako se opredijele u svom bračnom statusu. Jeronim upozorava na ovo diviniziranje zemaljskih dobara i toga se odriče prateći istinsko krščanstvo”.

Više o programu i predavačima doznajte OVDJE.