Budi dio naše mreže
Izbornik

Zapovjednik DVD-a Zaton Boris Dukić: I vatrogasce pogađaju ekonomska i klimatska kriza

Zagreb (IKA)

Novi broj Glasa Koncila u jeku burne požarne sezone donosi intervju sa zapovjednikom dobrovoljnoga vatrogasnoga društva Zaton Borisom Dukićem čiji su pripadnici prvi gasili veliki požar kod Zatona.

Jedini profesionalni vatrogasac zaposlen u zatonskom DVD-u upozorio je da i u pozadini požara koji je nedavno zahvatio skoro 2% Šibensko-kninske županije leže klimatske promjene.

»Ova je godina bila toliko suha da je kod nas samo u veljači bilo dvadesetak požara. Ako se trava posve osuši već u veljači, što očekivati u kolovozu?«, rekao je Dukić. No, uz ćudljivost prirode vatrogascima nevolje zadaje i nedostatak ljudstva, kao i nedovoljna opremljenost.

»Imamo pravo angažirati 10 sezonskih vatrogasaca, no u sezoni nam po prilici nedostaje dvoje. Vozila koja rabimo stara su barem 20, a ponekad i do 40 godina, a oštećenja nakon požara sami krpamo.« Ipak, i građani mogu vatrogascima olakšati borbu s vatrom – i to povratkom poljoprivredi, koja stvara i nove prilike za razvoj turizma. »Osim što bi osigurala obnovu poljskih putova, obrada zemlje zasigurno bi poboljšala i zdravlje naroda«, zaključuje Dukić.