Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaštita bazilike Sv. Kvirina

Juršići (IKA)

Na četvrtom kilometru sjeverno od Vodnjana nalazi se crkva Sv. Kvirina biskupa i mučenika kojoj se postavlja novi krov sredstvima Ministarstva kulture.

Radove izvodi zidarsko obrtnička tvrtka Kapitel do.o.o iz Žminja, vlasnika arhitekta Branka Orbanića koji ima licencu za obnovu sakralnih spomenika. Već su prije 40-tak godina za prekrivanja crkve u ivičnjaku nađene ploče s pleterom iz 6. st., a nekoliko je ulomaka nađeno i ovom zgodom. Sve se čuva u Arheološkom muzeju u Puli.

Crkva Sv. Kvirina je u stvari samo srednja lađa trobrodne starokršćanske bazilike iz 6. st. U vrijeme kuga, stanovnici su izumrli i bazilika se srušila. Sačuvana je samo srednja lađa. Inače je bazilika bila jedna od pet starokršćanskih bazilika na tlu današnje župe Vodnjan građenih između 5. i 8. stoljeća.

Osnivanjem župe Juršići, bazilika je danas na tlu župe Juršića. Uz baziliku je vezana pućka predaja kako su Turci u 16. st. doprli sve do ove crkve. Tu se zametnula bitka. Zbog mnogo pobijenih, uvala se sjeverno ispod bazilike naziva „krvnom valom“. Kad je turski paša konjem krenuo u crkvu gdje su bili sklonjeni goloruki seljaci, konj se propeo i pašinu je glavu nabio o kameni gornji dovratak. Turci su to shvatili kao sudbinu i pobjegli.

U crkvi je sačuvan drveni rezbareni šplikromni oltar iz 17. st. i kip sv. Kvirina u naravnoj veličini. Župnik je zbog moguće krađe kip bio sklonio u Svetvinčentu a onda je tri godine zaredom tuča uništila usjeve i ljudi su zahtijevali vraćanje kipa sv. Kvirina. Sveti Kvirin je kao sisački biskup bio prognan i mučen. Na kraju je mlinskim kamenom o vrat bačen u rijeku 305. godine. Pitanje je kako je iz Siska prenijeto njegovo štovanje u Istru?

Ključne riječi:
bazilika Sv. Kvirina