Budi dio naše mreže
Izbornik

Zavjetni dan u Sotu

Sot (IKA)

Vjernici iz Sota u Srijemskoj Biskupiji već više od sto godina zavjetovani su sv. Ani da čuva njihova polja od raznih vremenskih nepogoda, a na spomendan roditelja BDM u utorak, 26. srpnja misno slavlje pokraj zavjetne kapelice predvodio je župni upravitelj vlč. Nikica Bošnjaković.

Zavjetna kapelica Sv. Ana podignuta je na obali Sotskog jezera, a prije nekoliko godina uz kapelicu je podignut i ljetnikovac, kako bi bilo lakše tu slaviti euharistiju. Prije mise svi su se okupili oko kapelice i izmolili litanije sv. Ani.

Vlč. Bošnjaković u homiliji je posebno istaknuo ustrajnost u molitvi i vjeru sv. Joakima i Ane, koji nisu mogli imati djece, te su zbog toga doživljavali neugodnosti, budući da su Židovi to smatrali Božjom kaznom grešnicima. Posebno je naglasio „da nam život ovih pobožnih ljudi pokazuje da Bogu ništa nije nemoguće. On je uslišio njihove molitve, a njihova kćer nije bila poput ostale djece, već ona koja je od Boga odabrana da postane majka Spasiteljeva“. Župnik je homiliju zaključio porukom „da nam sv. Joakim i Ana trebaju biti uzor molitve i vjere“.

Nakon mise uslijedilo je kratko euharistijsko klanjanje u kojem su vjernici sa župnikom molili za blagoslov usjeva i blagoslov jezera pokraj njihova sela.