Budi dio naše mreže
Izbornik

Završen križ za župnu crkvu u Kukujevcima

Zagreb (IKA)

Zahvaljujući donatorima završen je križ za župnu crkvu u Kukujevcima i 2. lipnja postavljen na kupolu, s kojom će 11. lipnja biti podignut na toranj crkve Presvetoga Trojstva.

Braća Ivica i Milan Cindrić, rodom iz Kukujevaca, koji žive i rade u Republici Hrvatskoj, donirali su sredstava za izradu križa, koji će se postaviti na rekonstruirani toranj crkve u Kukujevcima. Križ je izradila SZR „Enter bravarija Đierčan“ iz Šida.

Križ je rađen od inoxa – rostfraja, debljine 2 mm, a jabuka je rađena isto od rostfraja, ali debljine 0,60 mm. Podkonstrukcija je čelična i zavarena je na noseću ploču. Križ je dugačak 5 metara, raspona 2,2 m, a podkonstrukcija je dugačka 4,5 m. Izvanjska površina križa je, dakle, od inoxa, jer je to nehrđajući materijal. Sve je zatvoreno hermetički, tako da ni podkonstrukcija ne može korodirati. Jabuka koja je promjera 1m navučena je na donji dio križa. Križ će biti učvršćen na noseću konstrukciju na kupoli, kako bi stajao čvrsto unatoč udarima vjetra koji su veliki na tim visinama. Visina tornja s križem bit će ukupno 51 m, kazao je Stanislav Đierčan.

Za njega je izrada ovoga križa bila posebno zadovoljstvo, ali i izazov. Iako je od 1985. godine, od kada ima radionicu, radio križeve za više crkava u Srijemu ni jedan nije bio toliko velik, niti je postavljan na tako veliku visinu.

Jabuka u podnožju križa je pozlaćena, a sredstva za njezinu pozlatu darovala je Eva Pavičić, najstarija župljanka u Kukujevcima. Površina jabuke koja je pozlaćena iznosi 3,2 m2. Pozlatu listićima od 24 karatnog zlata radio je Miloš Radaković iz Veternika. Ovi radovi su završeni 6. prosinca 2020. godine i od tada, pa do 28. svibnja 2021. godine križ je stajao u župnoj crkvi u Šidu. Toga je dana vraćen u radionicu „Enter bravarije Đierčan“ kako bi se na njega ugradio gromobran.

U srijedu, 2. lipnja križ je odvezen u Kukujevce i postavljen na novu kupolu, koja stoji u dvorištu kukujevačke crkve.

Župni upravitelj vlč. Nikica Bošnjaković najavio je kako je blagoslov križa na novoj kupoli župne crkve Presvetoga Trojstva u Kukujevcima planiran za petak, 11. lipnja u 16 sati. Obred blagoslova predvodit će srijemski biskup Đuro Gašparović, a bit će nazočan pomoćni biskup Đakovačko–osječke nadbiskupije Ivan Ćurić te svećenici Srijemske biskupije, kao i vjernici iz župa i filijala šidske općine. Ukoliko vremenske prilike budu dopuštale, nakon blagoslova kupola s križem bit će podignuta na toranj župne crkve velikom kamion dizalicom poduzeća „Beokran DOO“. Vlč. Nikica Bošnjaković dodaje da je vlasnik poduzeća Goran Karanović svoju dizalicu za ovu akciju ustupio bez naknade.

 

Ključne riječi:
Crkva križ Kukujevci