Budi dio naše mreže
Izbornik

Završeno zasjedanje Vijeća kardinala

Vatikan (IKA)

Vijeće kardinala imalo je zasjedanje 4. i 5. prosinca u Domu svete Marte. Sudjelovali su papa Franjo, kardinali koji su članovi Vijeća i tajnik, izvještava u priopćenju Tiskovni ured Svete Stolice.

U središtu razmatranja Vijeća bila je uloga žena u Crkvi, piše u priopćenju. Svojim obraćanjem su doprinijeli s. Linde Pocher, kćer Marije Pomoćnice, profesorica kristologije i mariologije na Papinskom fakultetu odgojnih znanosti Auxilium u Rimu; Lucia Vantini, profesorica fundamentalne teologije, filozofije religije i filozofije znanja na Institutu za religijske znanosti u Veroni; profesorica filozofske i teološke antropologije na Studiju San Zeno u Veroni i profesorica filozofije dijaloga na Institutu za ekumenske studije San Bernardino u Veneciji te vlč. Luca Castiglioni, svećenik Milanske biskupije i profesor fundamentalne teologije na milanskom sjemeništu.

Članovi Vijeća su se složili oko potrebe osluškivanja ženskog aspekta Crkve kako bi procesi promišljanja i donošenja odluka imali koristi od nezamjenjivog doprinosa žena.

Razmatrana je i aktualna društvena, politička i crkvena situacija u različitim regijama iz kojih dolaze članovi Vijeća, s posebnim osvrtom na aktualni sukob u Ukrajini i ozbiljnu situaciju u Svetoj zemlji, kao i na rad Konferencije država stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (COP28) koja je u tijeku u Dubaiju.

Kardinal Sean O’Malley iznio je različite prijedloge za organizaciju skupštine biskupskih konferencija pet godina nakon susreta o prevenciji zlostavljanja maloljetnika i ranjivih osoba u veljači 2019., o kojima su poslije raspravljali članovi Vijeća.

Naposljetku, susret je pružio priliku za raspravu o XVI. općoj redovitoj skupštini Biskupske sinode te za nastavak razmatranja o provedbi duha, načela i kriterija Apostolske konstitucije Praedicate evangelium u biskupijskim kurijama.

Sljedeća sjednica bit će u veljači 2024.

Ključne riječi:
papa Franjo vijeće kardinala