Budi dio naše mreže
Izbornik

Završetak projektnog tjedna “Bartimej” u Varaždinskoj biskupiji

Varaždin (IKA)

Projektni tjedan “Bartimej” koji organiziraju Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije te međunarodna udruga "socioMovens", sastavnica Socijalnog instituta Kommende Dortmund, i ove je godine održan na području Varaždinske biskupije i to od 24. do 28. veljače. 

Sudionici projekta su učenici Druge gimnazije Varaždin uz goste iz Njemačke i Ukrajine, te udruge, ustanove i centri s područja Varaždinske biskupije i Zagrebačke nadbiskupije.

Projekt se na području Varaždinske biskupije provodi četvrti put s ciljem senzibilizacije mladih za rad s osobama s invaliditetom. Kroz pet dana mladi su srednjoškolci posjetili desetak različitih ustanova, domova i centara, susreli su se s njihovim korisnicima te, u neposrednom radu s njima, upoznali teškoće, izazove i mogućnosti koje sa sobom nose pojedini oblici invaliditeta. Tako su, između ostalih, posjetili i Udrugu za autizam “Pogled”, gdje su naučili više o tom poremećaju te s kojim se životnim izazovima susreću autistična djeca i njihovi roditelji.

Predsjednik upravnog odbora Udruge Edgar Glavaš pojasnio je i zašto je, od svih invaliditeta, upravo autizam najmanje poznat. “Osobe s autizmom dugo su vremena bile samo ‘zgurane’ s osobama s drugim mentalnim retardacijama koje su druge prirode, posljedice nekakvih drugih događaja. Tek relativno nedavno smo uspjeli, uglavnom preko različitih udruga roditelja, skrenuti pažnju na to da naša djeca zapravo zaslužuju drugačiji tretman. Oni imaju drugačije potrebe od drugih osoba s invaliditetom: uče i ponašaju se na poseban način i svako dijete je jedno od drugoga toliko različito da je čak i stručnjacima teško zaključiti što pojedinom djetetu točno treba. Zato je autizam tako pomalo i misteriozan: dvoje ili troje djece s autizmom, a svaki od njih se potpuno drukčije ponaša. Nemaju nikakvih zajedničkih karakteristika koje se na prvi pogled vide. Tako da je i stručnjacima problem preporučiti jednu stvar koja bi kod svih autista funkcionirala, takva stvar možda čak ni ne postoji”, poručuje Glavaš.

Projektni tjedan “Bartimej” ima i duhovnu dimenziju te su sudionici imali svakodnevnu zajedničku molitvu kao i slavlje mise, a posljednji dan projektnog tjedna bila je prilika i za susret s varaždinskim biskupom Božem Radošem, koji je za sudionike predslavio završno euharistijsko slavlje.

U homiliji biskup Radoš sudionicima je približio lik slijepog prosjaka Bartimeja kojega je Isus ozdravio. Promišljajući nad naviještenim evanđeoskim odlomkom o ozdravljenju Bartimeja biskup je govorio o protagonistima toga evanđelja: masi ljudi koja prati Isusa i koja ima svoju snagu i ulogu, ali koja može biti i prepreka da oni s ruba društva, oni koji su usput, koji nisu u masi dođu do onoga koji ima moć. U tom smislu slijepac Bartimej kojeg masa ušutkava koristi najjače “oružje” koje ima, koristi svoj glas kako bi dozvao Učitelja u kojemu, za razliku od mase, prepoznaje Sina Davidova, Mesiju. Isus, pak, kao treći protagonist u masi glasova koji ga okružuju prepoznaje glas koji ga zapravo treba, ulazi u dijalog s Bartimejem i navodi ga da mu otvori svoju dušu, da se s njime susretne u njegovoj najvećoj potrebi i želji. U tom kontekstu biskup je posebno istaknuo Bartimejevu vjeru, jer ta je vjera poput otvorenih vrata kroz koja onda Isus može ući u naš život, u nama se nastaniti i u nama djelovati. Isus nije Bartimeju povratio samo vid nego mu je darovao spasenje. Bartimej je spašen jer je blizu izvora života i ima Boga za svoga suputnika. Bog postaje njegov Učitelj, Put i Život.

Na kraju homilije biskup je sudionike projekta Bartimej potaknuo da budu svjesni da i mi sami ponekad preuzimamo ulogu mase i priječimo drugima da dođu do Boga te potaknuo okupljene na molitvu: “Gospodine, daj nam milost da nitko tko traži Tebe, u nama ne pronađe zid koji ga odbija, nego daj da budemo spona prema svima onima koji su potrebni Tebe, da Tebe možemo posredovati. No, svi smo mi ponekad i slijepci jer svatko od nas ima svoju sljepoću, svoju zatvorenost, zaustavljenost pored puta gdje ne može ići dalje, malodušnost, nevjeru. Molimo, Gospodine, daj da Ti znam jasno izreći što je to u meni zatvoreno, što je slijepo, što ja hoću od Tebe. Daj mi da te znam iskreno zamoliti i imati vjeru da ono što mi Ti govoriš da će se ostvariti u mome životu”, zaključio je biskup Radoš.

I ovogodišnji projektni tjedan “Bartimej” završio je evaluacijom susreta iznošenjem dojmova sudionika i podjelom certifikata.

Ključne riječi:
projekt bartimej Radoš