Budi dio naše mreže
Izbornik

Završetak trodnevne radionice nad/biskupijskih Caritasa koji sudjeluju u pomoći izbjeglim Ukrajincima o zaštiti maloljetnika

Zagreb (IKA)

U zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu od ponedjeljka 24. listopada do srijede 26. listopada održan je susret u organizaciji Hrvatskog Caritasa i Catholic Relief Services-a – Caritasa BK SAD-a o temi zaštite maloljetnika te planiranja nastavka aktivnosti u pružanju pomoći izbjeglica iz Ukrajine na području Republike Hrvatske.

Na radionici su sudjelovali ravnatelji i koordinatori projekta iz nad/biskupijskih Caritasa Zagrebačke, Varaždinske, Đakovačko-osječke, Riječke, Krčke, Splitsko-makarske i Dubrovačke nad/biskupije: Zvonko Erceg, Mejrema Lujinović, Maria Benarabi, Marina Soldo, Ante Šola, Ivanka Domazet, s. Marija Faustina Kovačević, S. Šarbela Miočić, Robert Brozić, Slavko Mađor, Mateja Ramović, Sanja Šanje, Tereza Buconić, Ivana Papac. Iz Hrvatskog Caritasa na radionici su  sudjelovali: Suzana Borko, Sanja Savić i Marijana Bosnar. Ispred Catholic Relief Services radionicu su vodili program menadžer za Hrvatsku Kevin Raabe, Srđan Vidačković i Amna Hodžić.

Osobita pažnja bila je posvećena analizi aktivnosti u proteklih šest mjeseci provođenja pilot projekta u kojem trenutačno sudjeluje više od 450 ukrajinskih obitelji, od kojih 90% majke s djecom mlađom od osamnaest godina, dok preostali dio čine osobe starije od šezdesetpet godina života te osobe s invaliditetom ili težim bolestima koje im priječe uključivanje u integracijske aktivnosti ili tržište rada. Dogovoreno je da se pilot projekt produži do kraja 2022. godine, nakon čega se planira nastavak suradnje za što se nad/biskupijski Caritasi pripremaju širenjem mreže integracijskih aktivnosti te jačanjem personalnih i tehničkih kapaciteta koji se financiraju iz sredstava tog pilot projekta.

Provoditeljima projekta predstavljena je inovacija na području novčane pomoći koja će od mjeseca studenog o.g. provesti u suradnji s Aircashom, a radi se o Mastercard karticama koje će se izdavati nosiocima pomoći, mjesečno nadopunjavati određenim iznosom koji odobrava donator, te omogućiti dostojanstveno zbrinjavanje životnih potreba Ukrajinaca. „Prema broju članova obitelji, dobi, socijalnom, ekonomskom, radnom te zdravstvenom statusu pojedinca i/ili članova obitelji iznos koji se maksimalno može dodijeliti je ekvivalentan kunskoj protuvrijednosti od 100 eura po osobi za svakog člana kućanstva. Najranjivije skupine koje prve ostvaruju mogućnost primanja takvog oblika pomoći su: roditelji – majke ili očevi – s djecom mlađom od 18 godina; osobe s invaliditetom ili težim bolestima koje im onemogućuju rad; osobe starije od 65 godina. Prema raspoloživom iznosu sredstava u sustavu Caritasa, koju omogućuje partnerstvo s Catholic Relief Services, za tu namjenu pomoć može biti dodijeljena i drugim kategorijama koje zadovoljavaju ostale kriterije za primanje novčane pomoći“, navodi zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko, koja je ujedno i program menadžer za taj projekt.