Budi dio naše mreže
Izbornik

Završila “72 sata bez kompromisa”: Dubrovnik osmi put sudjelovao u najvećem volonterskom projektu u Hrvatskoj

Dubrovnik (IKA)

U Dubrovniku je od 13. do 16. listopada osmu godinu zaredom održan najveći volonterski projekt „72 sata bez kompromisa“. U projektu u Dubrovniku je sudjelovalo preko 250 mladih volontera od 15 do 35 godina koji su kroz dva dana uspješno odradili više od dvadeset volonterskih akcija na području Dubrovnika, Župe dubrovačke, Konavala, Dubrovačkog primorja i Elafitskog otočja.

Projekt je započeo u četvrtak, 13. listopada misom za početak projekta u crkvi sv. Petra na Boninovu koju je predvodio don Jure Paponja, kapelan župe Svete Obitelji u Novoj Mokošici, a nastavio se u petak već od ranog jutra kada su volonteri bili raspoređeni po lokacijama i započeli s akcijama koje su bile podijeljene na ekološke, radne i socijalne.

Na raznim radnim akcijama mladi su bojali zidove, ograde, preuređivali prostorije, iznosili stari namještaj i uređivali okoliš. U socijalnim akcijama volonteri su svoje vrijeme uložili u uređenje životnih prostora sugrađana te kroz to kratko vrijeme nastojali im omogućiti normalne životne uvjete. Nakon što su uredili njihove prostore iskoristili su vrijeme za druženje i pjevanje. Osim navedenih, volonteri su u suradnji s Udrugom roditelja djece s poteškodama u razvoju „Dva skalina“ i Centrom za rehabilitaciju „Josipovac“ uredili vanjske prostorije za boravak i okrečili zidove.

Jedna posebna akcija odvijala se u subotu kada su se volonteri uputili u Grušku luku, sjeli na brod i otplovili do otoka Šipana gdje su pokraj Dječjeg vrtića, uz roditelje djece koji su ih rado podržali, uredili okoliš vrtića.

Osim mladih volontera, i skauti odreda Gospa od obrane i Odreda sv. Benedikta prepoznali su radost volontiranja i postali svjesni koliko mnogo može učiniti puno malih ruku, pa su kroz kreativne radionice pripremili poklone koji su se u nedjelju, 16. listopada, odnijeli sugrađanima treće životne dobi u Dom za starije i nemoćne „Domus Christi” i Dom za starije Dubrovnik.

Ovogodišnji projekt završili su misom za završetak projekta u crkvi sv. Mihajla u Lapadu koju je predvodio don Ivo Markić, povjerenik za mlade Dubrovačke biskupije, a nakon mise tradicionalno je uslijedio roštilj za sve volontere.

Glavni organizator projekta u Dubrovniku je Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU) uz suradnju Vijeća za mlade i Caritasa Dubrovačke biskupije.

Ključne riječi:
72 sata bez kompromisa Dubrovnik