Budi dio naše mreže
Izbornik

Završila devetnica Djetetu Isusu u Brodskom Vinogorju

Brodsko Vinogorje (IKA)

Devetnica Djetetu Isusu, kojom su Služavke Maloga Isusa na svetkovinu Blagovijesti 2023. godine započele molitvu za proglašenje blaženim i svetim svoga utemeljitelja sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, završena je misnim slavljem u subotu, 25. studenog 2023. u Brodskom Vinogorju.

Misno slavlje u kapeli Djeteta Isusa u Stadlerovoj spomen-kući u Brodskom Vinogorju predvodio je župnik brodske Župe sv. Leopolda Mandića vlč. Robert Farkaš. Vlč. Farkaš u homiliji je naglasio kako je Stadler živio betlehemske vrijednosti – jednostavnost, poniznost i skromnost. „Kad je promatrao Isusa od djeteta malenoga do Kalvarije – križnoga puta, Stadler je shvatio da nema drugoga puta osim nesebične, ponizne, skromne i jednostavne ljubavi. To je bio moto njegova života. Po tome prepoznajemo njegovu svetost, jer sve što je činio, činio je po tim vrijednostima koje nam je Bog pokazao u betlehemskim jaslicama kada se darivao kao malo dijete. Te je vrijednosti Stadler živio i ostvarivao u svome životu, brinući se za svoj narod, za svoje svećenike, a ponajviše za one najbliže Betlehemu; malene, siromašne, bolesne, djecu bez roditelja, siročad, napuštene, jadne, ucviljene, stare, bolesne.

U njima je prepoznao onu potrebu za ljubavlju koju je Bog nama darovao u Betlehemu i zato je svim srcem i dušom nastojao olakšati život svojih bližnjih. Napravio je velika djela, na kulturnom, teološkom, pastoralnom građevinskom planu i drugim. No, znao je da je čovjek najveća vrijednost za Boga i zato je služeći čovjeku ostao samozatajan i skroman. Stoga nam Stadler može biti uzor kako se živi Evanđelje u konkretnom životu i konkretnom vremenu. On nam je primjer da se dobra djela pred Bogom mjere samo onoliko koliko smo ljubavi u njih ugradili“, rekao je uz ostalo vlč. Farkaš.

Okupljeni pred kipom Djeteta Isusa i Stadlerovom slikom redovnice Služavke Maloga Isusa zajedno su s vjernicima izmolile pobožnost Djetetu Isusu, a potom i molitvu za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim.

Na kraju mise vlč. Farkaš posebno je blagoslovio dječicu. Pozvao ih je da u predstojećim danima adventa sudjeluju na misama zornicama naglasivši kako će to biti njihov najveći dar Malom Isusu za njegov rođendan. Njih oko 60 iz dječjih zborova brodskih Župa sv. Dominika Savija i Uznesenja Blažene Djevice Marije predvođeni voditeljicama Antonijom Majić i s. Pavkom Dujmović otpjevali su na kraju mise pjesmu, čije riječi „Isuse, dotakni nam srca ti, da se u nama ljubav probudi, da nikom hladno ne bude, Maleni Isuse!“, iskazuju poruku Božića. Pjevao je još i zbor iz Župe sv. Leopolda Mandića.

U dvorištu Stadlerove spomen-kuće druženje je nastavljeno uz okrjepu koju su pripremile Služavke Maloga Isusa na čelu sa svojom kućnom poglavaricom s. Pavkom Dujmović. U znak zahvale začetniku devetnice, domaćem župniku Krunoslavu Karasu, s. Kristina Adžamić je darovala kip Djeteta Isusa.