Budi dio naše mreže
Izbornik

Završila osma Svećenička skupština Dubrovačke biskupije

Zagreb (IKA)

Drugi dan osme Svećeničke skupštine Dubrovačke biskupije u srijedu 18. rujna svećenici i redovnici započeli su zajedničkom misom u dubrovačkoj katedrali, a radni dio odvijao se u dvorani Ivana Pavla II.

Pastoralni vikar don Ante Burić održao je uvodno promišljanje  u zajedničku raspravu o pastoralu na otocima s obzirom na to da se 17 od 61 župe Dubrovačke biskupije nalazi na otocima (Elafitsko otočje, Mljet, Korčula, Lastovo). Zbog toga se svećenici koji na otocima nisu rođeni, a na njima djeluju moraju prilagoditi jednom potpuno novom načinu života koji se posebice očituje u slabijoj prometnoj povezanosti i posebnom otočkom mentalitetu vjernika. Za neke to nije poteškoća, za druge pak jest.

Izabravši nasljedovati Učitelja i Gospodina u svećeništvu, izabrali smo i to da ćemo se morati jako puno prilagođavati, što iz ljubavi prema Bogu i Crkvi svakodnevno neumorno i činimo“, rekao je vikar Burić.

O radu biskupijskih vijeća, ureda i ustanova u protekloj godini sudionici skupštine mogli su se informirati iz pisane brošure te od pročelnika i voditelja koji su im se pridružili dati dodatna objašnjenja. Generalni vikar don Hrvoje Katušić moderirao je ovaj dio programa, a na kraju su u raspravi svećenici i redovnici imali prigode izmijeniti svoja promišljanja i dati prijedloge za poboljšanje rada. Riječima zahvale dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića i zajedničkom molitvom za sinodu završila je osma Svećenička skupština Dubrovačke biskupije.Podsjetimo, prvog dana skupštine gost predavač prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić, pročelnik Katedre povijesti kršćanske literature i kršćanskog nauka na KBF-u, Sveučilišta u Zagrebu, održao je predavanja “Kristom oslobođeni kako bi oslobađali za slobodu” i „Misionarsko poslanje župne zajednice u svjetlu Apostolske pobudnice pape Franje ‘Evangelii Gaudium’”.