Budi dio naše mreže
Izbornik

Završila trodnevnica pred blagdan sv. Anastazije u Samoboru

Samobor (IKA)

Večernjim euharistijskim slavljem u utorak 14. siječnja u župnoj crkvi Sv. Anstazije u Samoboru završila je trodnevna duhovna priprava za svetkovinu zaštitnice.

Misu je predvodio je domaći župnik preč. Ivica Cik u zajedništvu s gvardijanom samoborskoga franjevačkog samostana fra Nikolom Vukojom te uz sudjelovanje đakona na službi u Samoboru vlč. Petra Galekovića i đakona u župi sv. Petra apostola u Zagrebu vlč. Marka Nimca, koji je ujedno bio propovjednik toga dana.

Potičući vjernike da dublje proniknu u otajstvo vjere, istaknuo je: „Čovjek koji moli, koji ustrajno i zdušno moli, prestaje biti ohol, prestaje glumiti Kristova namjesnika koji nema veze s Kristom. Da bi bio Kristov namjesnik, moraš imati svoj korijen, Krista. Same riječi to govore. Ako se svaki ponaosob budemo trudili upoznavati Sina Božjega, onda se sigurno nećemo ponašati i govoriti kao demoni. „Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine?“ Upoznajmo svoga Boga da bismo ga drugima mogli pokazivati, da bismo skupa sa svetom Anastazijom mogli reći: „Bolje je dušu izdahnuti, nego Sina Božjega zatajiti“, bez toga ne ide. „I pročulo se o njemu odmah posvuda, po svoj okolici galilejskoj.“

Na kraju mise preč. Cik blagoslovio je deset novih crvenih misnica, koje će svećenici nositi na svetkovinu sv. Anastazije mučenice.

Ključne riječi:
Samobor sv. Anastazija