Budi dio naše mreže
Izbornik

Završio 42. redoviti provincijski kapitul Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda

Samobor (IKA)

Euharistijskim slavljem kojim je predsjedao provincijalni ministar fra Milan Krišto u petak, 21. travnja završio je 42. redoviti provincijski kapitul u Kući susreta Tabor u Samoboru.

Geslo i glavna tema provincijskog kapitula bila je U duhu evanđelja i bratske solidarnosti. Kapitul je održan u godini kad se slave dvije važne obljetnice Reda: 800. obljetnice Potvrđenog Pravila Reda manje braće te Franjina Božića u Grecciu. Kroz pet dana braća okupljena na Kapitul ispitala su sadašnje stanje i djelatnosti braće u Provinciji, tražila i predlagala prikladna sredstva za njezin porast i popravak, raspravljala o novim pothvatima i poslovima veće važnosti te izabrala novi definitorij koji će u zajedništvu s provincijalnim ministrom i vikarom provincije upravljati Provincijom u sljedeće tri godine.

Sudionike kapitula je posjetio generalni definitor Reda manje braće za slavenske zemlje fra Konrad Cholewa. Pročitao je pismo koje je generalni ministar Reda fra Massimo Fusarelli uputio kao ohrabrenje i poticaj braći okupljenoj na kapitulu u kojem je zahvalio svakom bratu što se odazvao da prihvati franjevački oblik života i da ga odabere kao put svetosti.

Kapitulu se pridružio i generalni delegat za Franjevačku provinciju sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Domagoj Runje, koji prati proces preustroja u kojem će Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri postati kustodija ovisna o Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda. Imao je predavanje o suradnji dviju provincija govoreći o koracima koji su već poduzeti i o onome što je potrebno poduzeti u predstojećem razdoblju. Na kapitulu je bio prisutan i provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislav Šanko, koji je pozvan sudjelovati na kapitulu.

Na 42. redovitom provincijskom kapitulu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda doneseni su zaključci u kojima je duhovna i materijalna obnova kao i skrb o novim zvanjima glavni zadatak i poslanje cijelog bratstva i svakoga pojedinog brata. Zaključci koji će se nastojati ostvariti u sljedeće tri godine doneseni su na području zvanja, formacije braće, evangelizacije, bratskoga života te ekonomije i graditeljstva.

Sudionici 42. redovitog provincijskog kapitula Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda