Budi dio naše mreže
Izbornik

Zbor Sv. Cecilije iz Jelse gostovao u Supetru

Supetar (IKA)

Zbor Sv. Cecilije iz Jelse na Hvaru gostovao je na 5. korizmenu nedjelju, 7. travnja, u župi sv. Petra u Supetru na Braču gdje je izveo oratorij „Za križem”.

Riječ je o izvedbi jedinstvenih napjeva s otoka Hvara, s naglaskom na one velikotjedne, koji imaju posebno značenju među pukom toga otoka. Oratorij je sastavljen od napjeva dijelova muke Gospodnje, zatim Gospina plača i korizmenih napjeva. Zborom je ravnao maestro Slavko Reljić, zborovođa u župi Uznesenja Marijina u Jelsi. Dio oratorija odnosi se i na pjesme iz cjelonoćne procesije „Za križem” na otoku Hvaru, a posebno pjesma „Nut mislimo svi mi danas, ki na križu umri za nas”, poznatija u dijalektu i pod nazivom „Štrofa”. Muški dio jelšanskoga zbora otvorio je oratorij izvedbom „Plača Jeremije proroka”.

Pozdravljajući okupljene u crkvi Navještenja Marijina župnik župe u Jelsi mons. Stanko Jerčić istaknuo je važnost tradicije i pasionske melodije na otoku Hvaru. Napomenuo je kako su melodije iz oratorija „Za križem” prvenstveno iz Jelse, ali i ostalih hvarskih mjesta. Posebno je izdvojio melodiju Gospina plača koja se pjeva u noćnoj procesiji na Hvaru. Dodao je kako zbor Sv. Cecilije oratorij predstavlja u različitim krajevima Hrvatske i izvan domovine.

Jelšanski crkveni zbor izveo je tako oratorij „Za križem” i 16. ožujka u Međugorju, u dvorani Ivana Pavla II. Maestro i voditelj zbora komponirao je i utkao u glazbenu cjelinu melodije iz nekoliko hvarskih naselja, a u pripremi te glazbene izvedbe koristio je arhivski materijal maestra Ljube Stipišića. Čuvar dalmatinskih napjeva Stipišić melodije je snimao po otoku 1985. godine.

Ključne riječi:
Brač Jelsa Zbor Sv. Cecilije