Budi dio naše mreže
Izbornik

Željka Markić o obustavi izvršenja Odluke o ukidanju mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Visoki upravni sud u ponedjeljak, 25. travnja, privremeno je obustavio izvršenje Odluke o ukidanju mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu koja se odnosi na oko 5800 korisnika obuhvaćenih mjerom. Mjera, koja je trebala stupiti na snagu početkom idućeg mjeseca, ukida se do ocjene njezine zakonitosti, potvrdila je u razgovoru za Hrvatski katolički radio predsjednica Udruge "U ime obitelji” Željka Markić.

“To znači da će roditelji odgojitelji, dakle više od 5800 obitelji u Zagrebu koje se brinu o 20 tisuća djece, oko 6 tisuća djece vrtiće dobe, nastaviti primati zajamčene prihode od Grada Zagreba sve dok Visoki upravni sud ne donese svoju odluku o tome je li odluka Tomaševićeve većine u Skupštini Grada Zagreba o ukidanju mjere u skladu sa zakonom ili nije”, istaknula je Markić.

Prema riječima Željke Markić, oni roditelji koji više ne koriste mjeru roditelj odgojitelj, nemaju na nju više ni pravo.

“Mi smo upozoravali roditelje odgojitelje da budu oprezni. Naša slobodna procjena je da je Tomašević upravo tim plašenjem postigao svoj cilj da što veći broj roditelja odustane od korištenja ove mjere. Nažalost, mjera više neće vrijediti za te roditelje”, nadodala je.

Markić je naglasila kako prema informacijama koje posjeduju nije velik broj roditelja napustio mjeru roditelj odgojitelj.

“U svakom slučaju odluka o ukidanju mjera roditelj odgojitelj za roditelje koje su u nju ušli na prijedlog Grada Zagreba nije u skladu sa zakonom. Ova odluka je jako važna jer će 5800 obitelji dobiti u svibnju dobiti svoje prihode za travanj. Oni će ovom odlukom nastaviti primati prihode na koje su računali. Mi se nadamo će Visoki upravni sud uskoro donijeti svoju odluku.”

Željka Markić poručila je da Visoki upravni sud s velikom odgovornošću promišlja o zakonitosti mjere roditelj odgojitelj za razliku od gradonačelnika Tomaševića.

“Brzina reagiranja Visokog upravnog suda što se tiče ove problematike je ono što bismo mi inače htjeli vidjeti – da sudovi brzo reagiraju”, zaključila je Željka Markić.