Budi dio naše mreže
Izbornik

Životopis srijemskog biskupa Fabijana Svaline

Srijemska Mitrovica (IKA)

U povodu preuzimanja službe srijemskog biskupa, donosimo životopis mons. Fabijana Svaline.

Mons. Fabijan Svalina rođen je 7. studenoga 1971. u Đakovu od oca Mirka i majke Lucije rođ. Poljičak. Studirao je na Teologiji u Đakovu. Za svećenika Đakovačke ili Bosanske i Srijemske biskupije zaređen je 29. lipnja 1997. u Đakovu.

Bio je župni vikar u Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Retfali u Osijeku, te potom, od 1998. do 2004., odgojitelj – prefekt u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu na Šalati. Od 2004. do 2010. u Đakovu je obnašao službe tajnika Biskupskog ordinarijata, kancelara Nadbiskupskog ordinarijata i voditelja nadbiskupijskog Tiskovnog ureda. U nekoliko mandata bio je član Prezbiterskoga vijeća i član Zbora savjetnika.

Na Izvanrednom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u Zagrebu, 25. siječnja 2010., izabran je za zamjenika generalnog tajnika HBK. Tu službu obnašao je do siječnja 2017.

U srpnju 2010. imenovan je za v. d. ravnatelja Hrvatskog Caritasa, a potom, 2012. godine, i za ravnatelja te ustanove HBK.

Početkom 2011. godine imenovan je u Odbor HBK za organizaciju dolaska svetog oca Benedikta XVI. u Hrvatsku te mu je, između ostalog, povjerena koordinacija susreta Svetog Oca s predstavnicima civilnog društva, akademske zajednice, kulture, poduzetnika, diplomatskog zbora i s poglavarima vjerskih zajednica u Hrvatskome narodnom kazalištu. Godine 2011. imenovan je supredsjedateljem Mješovitog povjerenstva Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije za izradu popisa oduzete imovine Katoličkoj Crkvi za vrijeme komunističke vladavine.

Odlukom hrvatskih biskupa, 2017. godine postao je ravnatelj Hrvatske katoličke mreže (HKM) u koju su integrirani Hrvatski katolički radio, Informativna katolička agencija, Novi mediji i mrežna stranica HKM-a. Na službi ravnatelja HKM-a bio je do 2022. godine.

Hrvatski Caritas vodio je u vrijeme nekoliko velikih nacionalnih žurnih projekata pomoći stradalima od prirodnih nepogoda i kriza izazvanih ljudskim faktorom; tako je 2014. godine inicirao pomoć stradalom stanovništvu od poplava u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, 2015. mobilizirao mrežu Caritasa za pomoć u migrantskoj krizi, a 2020. godine, nakon razornih potresa u Zagrebu i na Banovini, aktivno provodio projekte HBK u stambenom i socijalnom zbrinjavanju stanovništva. Godine 2021. bio je inicijator pregovora s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske o provedbenom ugovoru za Hrvatski Caritas i dijecezanske Caritase. Službu ravnatelja Hrvatskog Caritasa obnašao je do 2022. godine.

Kapelanom Njegove Svetosti imenovan je 30. travnja 2012.

Sveti otac Franjo imenovao ga je srijemskim biskupom koadjutorom na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, u četvrtak 7. listopada 2021. godine.

Sveti red episkopata primio je po rukama tajnika Svete Stolice za odnose s državama i tajnika Međunarodnog povjerenstva za Crkve u Istočnoj Europi nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera, na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, 21. studenoga 2021., u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici.