Budi dio naše mreže
Izbornik

„Zlatna harfa“ održana u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Dubrovačku biskupije održana je u subotu 21. listopada u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku.

Na susretu su sudjelovala četiri zbora: Dječji župni zbor „Stope“ iz Župe Svih svetih u Blatu, „Lapadski anđeli“ iz Župe sv. Mihajla u Dubrovniku, Dječji zbor sv. Andrije iz Župe sv. Andrije u Dubrovniku i Dječji katedralni zbor.

Pod vodstvom svojih voditeljica s. Danijele Škoro, s. Veselke Grebenar, profesorica Jelene Erić i Luce Ćatić, djeca su pjevala i tijekom euharistijskog slavlja koje je predvodio katedrali župnik don Marin Lučić. U propovijedi je djeci govorio o anđelima, svecima i sveticama te o slavljenju Gospodina pjesmom. „Kada slavimo svetu misu, onda su s nama i svi sveci okupljeni oko oltara Gospodnjeg gdje nam dolazi Isus. Jako je važno da mu otvorimo srce. Onda će nam Isus dati jako puno“,  kazao je katedralni župnik.

Pojasnio je i razliku između pjevanja i slavljenja. „Vi možete razne pjesme pjevati, ali kada u vjeri pjevamo, onda slavimo Boga i naše pjevanje pomaže i svima drugima koji nedjeljom dolaze u crkvu da i oni slave, da nam svima srce i duša pjevaju“, poručio je.

Govorio je i kako takvo pjevanje pomaže rastu vjere, nade i ljubavi te kako je Gospa ona koja je najviše slavila Gospodina.

U revijalnom dijelu susreta, dječji zborovi su se predstavili s nekoliko pjesama, a cijeli program se odvijao pod nazivom „Divan je Bog u svetima svojim“. Time su se željele istaknuti dvije obljetnice: 50. obljetnica proglašenja svetim Nikole Tavelić i 20 godina od beatifikacije bl. Marije od Propetoga Petković, koje su voditelji programa, Matej Marić i s. M. Anamarija Vuković, svojim nastupom uprizorili.

Djeca su također molila i za mir u svijetu.

Katedralni župnik je na kraju predstavnicima zborova podijelio priznanja za sudjelovanje i zahvalio svima na dolasku i sudjelovanju.

Druženje se nastavilo objedom u Pinakoteci Biskupske palače i programom kojeg su pripremili animatori Dubrovačke biskupije pod vodstvom povjerenika za mlade don Ive Markića.

Susretom se pokušava u Dubrovačkoj biskupiji obnoviti „Zlatna harfa“, susret dječjih župnih zborova koji njeguju i promoviraju liturgijsku glazbu. Zlatna harfa se u biskupije više puta održavala, no onda bi dolazili periodi prekida održavanja te ponovnog pokretanja. U međuvremenu su se priređivali drugi oblici susreta dječjih župnih zborova. Sadašnja povjerenica „Zlatne harfe“ u Dubrovačkoj biskupiji je s. Danijela Škoro.