Budi dio naše mreže
Izbornik

Zlatna olimpijka nadahnjuje Filipince svojom pobjedom i katoličkom vjerom

Manila (IKA)

Filipinski katolički biskupi čestitali su dizačici utega Hidilyn Diaz, ne samo na prvoj zlatnoj medalji za Filipine ikada, nego i na njezinom očitovanju posvećenosti Blaženoj Djevici Mariji, objavio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Dizačica utega iz Filipina Hidilyn Diaz, ostvarila je pobjedu 26. srpnja u kategoriji žena do 55-kilograma ukupno podignuvši 224 kg čime je postavila novi olimpijski rekord.

Nakon završetka zadnje serije u vrlo izjednačenom nadmetanju, Diaz je pokrila lice rukama, briznula u plač i uhvatila se za svoju Čudotvornu medaljicu Blažene Djevice Marije koja joj je visjela o vratu. „Hvala ti, Gospodine, hvala ti, Gospodine!“, plačući je ponavljala.

Kasnije je na podiju prigodom dodjele medalja Diaz pokazivala rukom prema nebu nakon što je otpjevala filipinsku državnu himnu, a zatim napravila znak križa prije nego što je sišla i uzviknula „Mabuhay ang Pilipinas!“ – „Živjeli Filipini!“

Njezina pobjeda i javno iskazivanje katoličke vjere dirnulo je srca crkvenih vođa i filipinskih katolika koji su to gledali od kuće i brzo je postalo viralno na društvenim mrežama, prenosi CNA.

„Divimo se njezinoj posvećenosti Blaženoj Majci te što je u svojoj pobjedi nosila veliku vjeru u Boga“, rekao je nadbiskup Romulo Valles, predsjednik Filipinske biskupske konferencije. „Hidilyn je istinska dizačica utega koja snagu crpi iz ljubavi prema zemlji i duboke katoličke vjere“, dodao je.

Kardinal Jose Advincula, nadbiskup Manile je istaknuo kako je Diaz dala nadahnuće svim Filipincima. „Hvala ti, Hidilyne, na ogromnoj časti koju si ukazali našoj zemlji“, rekao je kardinal putem Radio Veritasa koji vodi Crkva.

„Tvoj uspjeh daje svjetlo, nadahnuće i nadu svima nama, posebno u ovim teškim vremenima… Hvala ti na svjedočanstvu snažne vjere u Boga i duboke ljubavi prema Blaženoj Djevici Mariji. Hvala ti što si nas podsjetila da nema pravog uspjeha ako ne dolazi od Boga“, poručio je kardinal Advincula.

U intervjuu za medije 27. srpnja, Diaz je rekla da su joj čudotvornu medaljicu dali prijatelji prije nego što je otputovala za Tokio ranije ovog mjeseca.

„Oni su molili devetnicu prije mog natjecanja“, otkrila je novinarima dodajući kako je sama molila devetnicu i zahvalna je na svoj podršci koju su joj pružili njezini „molitveni ratnici“.

Diaz je istaknula da je vjernička medaljica „znak naših molitava i vjere u majku Mariju i Isusa Krista“, te dodala kako je njezina vjera u Boga glavni razlog njezina uspjeha.

Inače, Hidilyn je peto od šestero djece siromašnog vozača trokolice u malom selu u gradu Zamboanga na jugu Filipina.

U prijašnjim intervjuima za medije, buduća zlatna olimpijka rekla je da je kao dijete željela biti bankar kako bi se njezina majka prestala žaliti na nedostatak novca.

Međutim, rođak je tada 10-godišnju djevojčicu uveo u dizanje utega trenirajući je improviziranim spravama izrađenim od plastičnih cijevi s utezima od lijevanog betona na oba kraja.

Biskup Ruperto Santos iz biskupskog povjerenstva za izbjeglice i selioce Filipinske biskupske konferencije, rekao je da je Diazina pobjeda pokazala kako se Filipinci uz Božju pomoć mogu othrvati svakom izazovu.

„Pokazala nam je da Filipinac može. Možemo nadvladati sve izazove u životu. Možemo savladati sve prepreke“, rekao je biskup.