Budi dio naše mreže
Izbornik

Zlatni jubilej sestara dominikanki u HKM Hamburg

Hamburg (IKA)

Zlatni jubilej, 50 godina djelovanja sestara dominikanki u Hrvatskoj katoličkoj misiji Hamburg, svečano je proslavljen prigodnom akademijom u subotu, 13. travnja i misom u nedjelju, 14. travnja.

Svečanu akademiju je otvorila vrhovna glavarica sestara dominikanki Kongregacije svetih Anđela Čuvara, s. Jaka Vuco. „U ovom slavlju zahvaljujemo svima koji su davali priliku sestrama i braći da iskažu milosrdno lice i srce Kristovo koje se uvijek očituje u potrebitima. Zahvaljujemo dragome Bogu koji nam je udijelio priliku da možemo večeras zajedno slaviti i prisjetiti se trenutaka povijesti koja je naše živote učinila takvima kakvi su danas“. U misiji je kroz 50 godina djelovalo dvanaest sestara, a uz njih je niklo i zvanje iz misije Hamburg, a to je sestra dominikanka Anđelina.

Na akademiji je uime braće dominikanaca Hrvatske dominikanske provincije govorio fr. Domagoj Augustin Polanšćak, prenijevši čestitke provincijala fr. Slavka Sliškovića koji je zbog obaveza bio spriječen prisustvovati događaju. Prisutne je pozdravio i sestrama čestitao zlatni jubilej i Nacionalni ravnatelj za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić, koji je prenio i čestitke delegata Dušobrižništva za Hrvate u Njemačkoj don Ivice Komadine koji također zbog obaveza nije bio u mogućnosti sudjelovati na proslavi. Nacionalni ravnatelj je istaknuo važnost djelovanja časnih sestara u inozemnoj pastvi rekavši da tamo „gdje na misijama djeluju časne sestre, kao da djeluju anđeli čuvari“.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Hamburgu, Kristijan Tušek je u svojoj čestitci i zahvali istaknuo sve ono dobro što su sestre dominikanke učinile za Hrvatsku katoličku misiju Hamburg, naglasivši kako je „Hrvatska katolička misija Hamburg nezamisliva bez časnih sestara“.

Naposlijetku je voditelj Hrvatske katoličke misije Hamburg fr. Anto Bobaš predstavio CD s pjesmama i brošuru koja je tiskana povodom jubileja 50 godina djelovanja sestara dominikanki. Kao uspomenu na zlatni jubilej, fr. Anto je svakoj od prisutnih sestara poklonio i stiliziranu sliku križa koji su prve sestre donijele u Hamburg.

Svečanu akademiju je vodio Miljenko Ružić, a svojim pjevanjem animirao misijski zbor Ave Maria pod ravnanjem sestre dominikanke Jasne Matić. Nakon akademije, večer je završena zajedničkim druženjem i nastupom folklornih skupina Croatia Napredak u dvorani pored katedralne crkve svete Marije.

Proslava jubileja je zaključena 14. travnja misnim slavljem koje je predvodio hamburški nadbiskup Stefan Heße koji je na početku pozdravio hrvatske vjernike, a posebno slavljenice sestre dominikanke, usporedivši dvanaest sestara koje su u pedeset godina djelovale u misiji s dvanaestoricom apostola.

U propovijedi je potaknuo sestre dominikanke, ali i sve vjernike, da ne budu tek jednostavno prisutni u Hamburgu, već da ostanu i nastave biti sol zemlje i svijetlo svijeta. A da bi to uspjelo, treba biti čovjek molitve. „Molitva je bitna, jer vjera bez molitve ne funkcionira“, istaknuo je mons. Heße. Na kraju je hamburški nadbiskup čestitao sestrama jubilej, zahvalivši im za nesebično djelovanje u Hrvatskoj katoličkoj misiji Hamburg u proteklih 50 godina.

Na koncu mise, voditelj misije Hamburg fr. Anto Bobaš i s. Jaka Vuco, vrhovna glavarica sestara dominikanki, zahvalili su svima koji su pomogli u organiziranju proslave 50 godina djelovanja dominikanki u HKM Hamburg.