Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa Maradik proslavila svetkovinu svoje nebeske zaštitnice

Maradik (IKA/TU)

Župljani Župe svete Ane, majke Blažene Djevice Marije, u Maradiku proslavila je u ponedjeljak 26. srpnja svetkovinu svoje nebeske zaštitnice, priopćio je Tiskovni ured Srijemske biskupije.

Zbog potreba župne zajednice, slavljene su dvije euharistije. Svečanu euharistiju na mađarskom jeziku slavio je vikar Župe svete Rozalije, djevice, iz Temerina vlč. Dávid Sáfrányi.

Svečanu misu na hrvatskom jeziku je, pak, predslavio zemunski župnik i dekan preč. Jozo Duspara, u zajedništvu sa svećenicima iz Srijemske biskupije. Homiliju je uputio župnik iz Novog Slankamena preč. Berislav Petrović.

Govoreći o sv. Ani, preč. Petrović podsjetio je kolika je važnost sv. Ane za život vjernika, te na osobit način za obitelj koja se u današnje vrijeme nalazi na udaru mnogih problema, te obitelj, kao temeljna zajednica vjerničkog života proživljava ozbiljne krize. U tome duhu sve je veća potreba tražiti zagovor sv. Ane za sebe i obitelj.

Ovogodišnja proslava crkvenog goda u Maradiku bila je ozračju 1. Svjetskog dana djedova, baka i satrijih osoba i gesla Ja sam s vama u sve dane (Mt 28, 20). Kako je odluka Pape Franje da se taj svjetski dan obilježava na nedjelju najbližu spomendanu sv. Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije, župljani maradičke župe odlučili su povezati svoje župno slavlje s tom inicijativom, te svoju proslavu staviti u isto ozračje.

I ove godine, na proslavi crkvenog goda okupili su se brojni župljani koji su došli tražiti zagovor svoje nebeske zaštitnice. Njima su se pridružili brojni gosti iz okolnih župa.

Nakon slavlja euharistije organizirano je druženje i zakuska u crkvenom dvorištu, što se nastavilo i u obiteljskim kućama domaćina.