Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa sv. Ane u Đurićima proslavila župnu svetkovinu

Đurići (IKA)

Nebeska zaštitnice Župe sv. Ane u Đurićima u Kotorskoj biskupiji proslavljena je u srijedu 26. srpnja, misom koju je predvodio dr. don Damir Šehić, svećenik Zadarske nadbiskupije.

Na početku misnog slavlja sve okupljene je pozdravio domaći župnik don Pero Burečić, osobito pozdravivši ovogodišnje hodočasnike iz Dubrovačke biskupije iz Župe sv. Nikole – Cavtat te njihovog župnika don Matu Karamatića koji je hodočastio u župu Đuriće s dva autobusa hodočasnika.

Na misi je sudjelovao i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić. Uz mnoštvo hodočasnika te domaće vjernike misu je uljepšalo i pjevanje župnog zbora Župe sv. Nikole iz Cavtata.

Don Damir je u propovijedi istaknuo kako: „Bog prati svoj narod i vodi ga kroz vrijeme, pripravljajući događaje spasenja i poziva svakoga na obraćenje i susret. Sveti Joakim i Ana čiju svetkovinu slavimo, pozivaju svakoga od nas da se pouzdamo u providnost onoga čiji su vremena i vjekovi. Njihov skroviti život nam svjedoči anonimnost i poniznost kao krepost pouzdanja u Boga. Poziv na strpljivost i osluškivanje Božje volje poziv je svakom čovjeku. (…) Sveti Joakim i Ana svjedoče nam da se isplati pouzdati se u Boga i Božju logiku koja nam je ponekad strana.“

Na misi je blagoslovljena umjetnička slika sv. Joakima i Ane, dar umjetnice Marije Maje Dujović, koja je tom prilikom izložena na javno štovanje. Na koncu mise uslijedila je procesija s kipom svete Ane te tradicionalni prolazak „pod kip“ na ulazu u crkvu gdje su vjernici učinili zavjet sv. Ani i na taj način proslavili ovogodišnju svetkovinu.

Nakon slavlja hodočasnici su se zadržali oko bratskoga stola u ugodnom bratskom druženju. Godišnja proslava sv. Ane već tradicionalno okuplja velik broj hodočasnika te na taj način pokazuje bratsku povezanost i blizinu te radost kršćanskog življenja.