Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa sv. Dominika Savija proslavila svetkovinu nebeskog zaštitnika

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovinu svog nebeskog zaštitnika sv. Dominika Savija proslavili su u četvrtak 6. svibnja župljani istoimene župe na Koloniji u Slavonskom Brodu– jedine župe u Hrvatskoj posvećene tom mladom svecu Katoličke Crkve.

Svečano misno slavlje predvodio je župnik Župe Gospe Brze Pomoći Ivan Lenić. Koncelebrirali su domaći župnik Josip Matanović te brodski svećenici Mato Matasović, Stjepan Sokolović, Krunoslav Karas i Davor Tomić. Posluživali su đakoni Marko Obradović i domaći sin Bruno Diklić, koji će ove godine 4. srpnja u toj župi slaviti mladu misu.

Ocrtavajući život i djelo ovoga petnaestogodišnjeg dječaka – jednog od najmlađih svetaca Katoličke Crkve, preč. Lenić osvrnuo se na odrastanje u kršćanskim obiteljima, koje ostavile dragocjenog traga, usadile polog koji je temelj izgrađivanja i ostvarivanja u životu. Posvjedočio je kako ga je i osobno u djetinjstvu oduševljavalo čitanje životopisa svetaca, napose sv. Dominika Savija. „Malenost i poniznost pred Bogom i ljudima, poučljivost i dobrohotnost, čistoća misli, nakana i srca početni su stavovi za uopće ljudski nadasve kršćanski život, za put svetosti – a obično su odlike djeteta. Zato je sv. Dominik Savio uzorom malenima i mladima, ali i svima nama; zato ova župna zajednica i svaki njezin član ima što od njega učiti. Štoviše, jer je on stekao nebo u djetinjoj dobi, a bio kroz sve godine i okolnosti i osobe spreman ponizno učiti. Bog nam na njegovu primjeru pruža neke odgojiteljske savjete kao vrijedna nadahnuća“, rekao je uz ostalo preč. Lenić. Pojasnio je i zašto neka važna nadahnuća kao što su potreban obiteljski ambijent i ozračje, potpora u župnoj zajednici u kojoj učimo važnost kršćanske zajednice, poštovanje prema svećenicima i drugim odgojiteljima, ozračje sredine u kojoj živimo, utječu na nas u djetinjstvu.

Naglasivši kako nam taj petnaestogodišnji dječak može biti učitelj života, temeljnih postulata kojima se postaje istinski sretnim i osvaja nebesko kraljevstvo ustvrdio je: „Uistinu, on – maleni svetac – veliki je dar cijeloj Crkvi! Po njemu se oživotvorila Isusova riječ iz Evanđelja. Zato za cijeli život – poput sv. Dominika – trebamo čuvati djetinje iskreno, čisto i dobrohotno srce i misli, kako bismo dalje rasli i upijali pouke o svetosti; upijali Božju ljubav koja oplemenjuje naše življenje i kojom postajemo darom i poslužiteljima dobra jedni drugima“.

Upozorivši na zamke suvremenog mentaliteta, pozvao je da zagledani u tog maloga sveca velikoga duha i čiste ljubavi ponizno ištemo vodstvo Duha Svetoga za djetinjstvo i putove djece i mladih u našim obiteljima u župi, kao i pravilan doprinos koji su pozvani dati majke i očevi.

Na kraju je poručio: „I ovo posebno i izazovno vrijeme traži puno više jasnih usmjerenja roditelja i obitelji za djecu i mlade, jer će se u protivnom oni gubiti, osjećati nesigurnima kakvi već jesu, pa i udaljavati od puta vjere i svetosti. Zato sami roditelji trebaju biti osobe žive odnosno življene vjere, jer ne mogu dati djeci ono što nemaju; ne mogu svjedočiti da je sveto ono što njima nije sveto i što djeca ne vide da oni cijene i slijede. Dok molimo za djecu i mlade naših obitelji, prosimo svjetlo, mudrost i jakost Duha Svetoga svim roditeljima i u odgoj uključenima, jer neće niti svijet, niti Hrvatsku izgraditi tek znanje, nego istinska čestitost, dobrota i svetost svih nas“.

Dječicu okupljenu oko oltara preč. Lenić je na kraju mise posebno blagoslovio.

Na misi su pjevali ovogodišnji prvopričesnici predvođeni župljankom Antonijom Majić i na orguljama s. Pavkom Dujmović.

Svetkovini je prethodila trodnevnica koju su predvodili fra Siniša – Dominik Pucić, odgojitelj franjevačkih sjemeništaraca, vlč. Božidar Nađ, župni vikar Gospe Brze Pomoći i domaći župnik Matanović. Prije svih misa župnik je predmolio svečeve litanije. Vjernici su tihom molitvom počastili relikvije sv. Dominika Savija, koje ta župa posjeduje, a koje su kroz te dane bile izložene uz oltar.