Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa Svetoga Križa u Gružu svečano proslavila naslovnika župe

Dubrovnik (IKA)

U nedjelju, 15. rujna proslavljena je svetkovina Uzvišenja Svetoga Križa, naslovnika župe i dominikanskog samostana u Gružu u Dubrovniku.

Svečano večernje euharistijsko slavlje u samostanskom klaustru predvodio je fr. Ivan Marija Tomić, OP, župni vikar župe Zagreb–Borongaj, uz koncelebraciju svećenika i redovnika iz dekanata. Nakon svečanog euharistijskog slavlja održana je tradicionalna procesija sa svijećama, barjacima i križem duž gruške obale i završila je blagoslovom barki i brodova, molitvom za pomorce i ribare i poginule hrvatske branitelje na mulu u gruškoj luci. I svečanu misu i procesiju uveličao je pjevanjem Mješoviti zbor Župe Svetoga Križa pod vodstvom profesorice Marije Brčić.

Predvoditelj ovog svečanog euharistijskog slavlja u svojoj se propovijedi osvrnuo na važnost shvaćanja značenja križa. Kroz priču o čovjeku koji je nakon dugoga hodočašća odlučio odmoriti i ne opazivši, sjeo u sjenu križa, poručio je kako bismo svi trebali naučiti stajati u sjeni križa jer ćemo samo zagledani u njega shvatiti da je Krist raspet za nas.

Problem je ovoga suvremenog svijeta, istaknuo je propovjednik, što se razdvaja Krista od njegove patnje i križa. Veliki se naglasak stavlja na hedonizam i zadovoljstvo koje se ispunja odmah i na licu mjesta, bez strpljenja i žrtve. I kroz liturgijska čitanja, može se uvidjeti da izraelski narod ne zna živjeti svoju slobodu, mrmlja i negoduje, slično kao i današnji svijet, jer ne zna živjeti u prisutnosti Božjoj. “Zbog toga je potrebno shvatiti da nema raja na zemlji, naša je domovina na nebesima. Bog neće ispuniti sve ovdje i sada, upravo da ne bi pomislili da je ovdje i sada naš raj, ovdje samo živimo natruhe raja”, poručio je.

Služeći se mislima sv. Tome Akvinskog predvoditelj slavlja dominikanac Tomić istaknuo je da nam križ može biti uzor na više načina: najprije u žrtvi i ljubavi, zatim u strpljivosti, poniznosti, poslušnosti i posluhu Bogu te u nenavezanosti na materijalno kao što pokazuje i sam Krist na križu. “Trebamo si posvijestiti u sjeni čijega križa živimo, kako bismo se i sami dali razapeti za druge i Boga”, dovršio je fr. Ivan Marija Tomić.

Na kraju svečanog euharistijskog slavlja župnik fr. Mihael Mario Tolj zahvalio je svima koji su pripremili i pomogli uveličati proslavu svetkovine, župnome zboru i svim okupljenim vjernicima, svećenicima i volonterima.