Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa u Kaštel Kambelovcu proslavila suzaštitnicu Gospu Karmelsku

Kaštel Kambelovac (IKA)

Župa sv. Mihovila arkanđela u Kaštel Kambelovcu svečano je proslavila svoju suzaštitnicu Gospu Karmelsku u petak 16. srpnja svečanom procesijom i misom ispred župne crkve.

U svečanom ophodu kroz Kaštel Kambelovac, u čijem je središtu bio kip Gospe Karmelske, koji su nosili mladići u suknenim čarapama uz pratnju djevojaka u narodnim nošnjama, sudjelovali su ministranti, brojni vjernici i članovi Vijeća mjesnog odbora Kaštel Kambelovca, zajednice župnog Caritasa „Ivan Pavao II.“, kulturno-umjetničkih društava „Karol Wojtyla“ i „Ante Zaninović“, Udruge umirovljenika „Lažani“, Hrvatskog veslačkog kluba „Kaštela“, Kluba športskih ribolovaca „Nebojsija“, Kaštelanskog dječjeg kazališta „Škatula“ te molitvenih zajednica „Marijina legija“, „Dobri pastir“ i „Sveti Lazar“.

Misno slavlje ispred župne crkve Sv. Mihovila predvodio je prof. dr. don Marko Trogrlić, policijski kapelan u Splitu i profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. U koncelebraciji je bilo više svećenika pod vodstvom župnika don Stanka Kačunića i don Josipa Periša, a za vrijeme mise pjevao je župni zbor Karmel pod vodstvom s. Marinele Delonga.

U propovijedi don Marko Trogrlić govorio je o krštenju „po kojem postajemo djeca Božja i Isusova rodbina“, o vršenju volje Božje, o pratiocima na putu vjere i o Mariji posrednici spasenja. U tom je svjetlu naglasio da od krštenja pa do kraja života „Isus trajno prema nama pruža svoje božanske ruke i nikada ih od nas ne diže. On nas trajno poziva da ostanemo s njime i u njemu, da ostanemo njegovom rodbinom“. To ostvarujemo vršeći volju Božju, istaknuo je don Marko te nastavio: „To znači svaki dan tražiti Boga u svom životu, osluškivati Njegov glas i Njegov plan za nas, živjeti po Njegovim zapovijedima, čuvati se i boriti protiv grijeha i zla, susretati Isusa i primati ga u sakramentima, slušati i ljubiti Crkvu i ravnati se po njezinim zakonima, činiti djela Božja“. „To je cjeloživotni zadatak svakoga od nas. To je hod vjere. Predanje Bogu u vjeri. Vjerovanje da Bog može u našem životu učiniti on što je za nas zamislio i da mi tomu ne stavljamo prepreke. Da naša vjera nije teorija, nego život koji je sav prožet znanjem da Bog postoji, da Bog jest i da me Bog spašava! U vjeri se živi, u vjeri se moli i žrtvuje, u vjeri se čini dobra djela, u vjeri se spašava“, istaknuo je prof. Trogrlić.

U nastavku je, citirajući dokumente Drugoga vatikanskog koncila i Katekizam Katoličke Crkve, govorio o ulozi Blažene Djevice Marije u životu svakog krštenika. Naglasio je da se „Marijina povezanost s nama, koji smo djeca Crkve, ne može odvojiti od njezina jedinstva s Kristom“. „Povezanost Blažene Djevice Marije s njezinim Sinom u djelu spasenja očituje se od časa Kristova djevičanskog začeća pa do njegove smrti na križu. Poslije Uzašašća je svojim molitvama pomagala Crkvu u njezinim početcima, zajedno s apostolima čekala Duha Svetoga, a nakon svojega uznesenja nastavlja svojim spasonosnim zagovorom pribavljati nam mnoge milosti. Zato je zovemo i Odvjetnicom i Braniteljicom i Pomoćnicom i Posrednicom i Gospom od Karmela“, rekao je. Na kraju propovijedi don Marko je pozvao vjernike da svojim kršćanskim životom budu posrednici spasenja ljudima i da budu oni koji će dovoditi ljude u Kristovu blizinu, da djeluju tako da ih Isus prepozna kao svoju rodbinu i prijatelje i da ih ljudi današnjega doba prepoznaju kao Isusove učenike.

Riječ zahvale predvoditelju euharistijskoga slavlja i svima koji su pridonijeli proslavi blagdana uputio je župnik don Stanko Kačunić. Misi su nazočili i predstavnici Grada Kaštela. Župa se za proslavu svoje suzaštitnice pripremala trodnevnom duhovnom pripravom koju je predvodio don Ivan Zovko. Propovijedao je o Mariji kao uzoru u trima temeljnim krepostima: vjeri, nadi i ljubavi. Prvog dana govorio je o Marijinoj vjeri koja je imala glavnu riječ u njenom životu, o vjeri koja je imala snage u svim trenutcima, unatoč boli i patnji, izdići svoj duh i s Bogom ići naprijed. Drugog dana propovijedao je o križu koji nerijetko ispituje čovjekovu vjeru i sve stavlja pod sumnju. Križ je neizbježan, ali nada u vječni život jest ona koja čovjeku daje da vidi dalje od križa i prolazne patnje. Trećeg dana, kada se slavio blagdan posvete župne crkve govorio je o ljubavi kao izvoru i pokretaču Marijinog života. Istaknuo je Mariju kao primjer kako voljeti drugoga i drugome darovati svoj život.