Budi dio naše mreže
Izbornik

Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Dubrovačke biskupije

Dubrovnik (IKA)

Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Dubrovačke biskupije održano je u subotu, 29. listopada u dvorani bivšeg samostana sv. Klare u Dubrovniku. Tema stručnog vijeća bila je „Obrazloženje ocjene temeljem kriterija vrednovanja”.

Na početku skupa vjeroučiteljice i vjeroučitelje pozdravio je novi stari pročelnik Katehetskog ureda mr. don Marinko Šljivić koji je istaknuo kako je vjeronauk jedan od oblika katehetskog poslanja Crkve, bitno crkveni čin, ali i proces koji izgrađuje Crkvu. Pozvao je vjeroučitelje na ozbiljno obavljanje svoje službe uz nadu da će im ovaj susret biti plodonosan.

Skupu je nazočio dubrovački biskup Roko Glasnović koji je izrazio radost zbog susreta s vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima koji se napokon ostvario. Potaknuo ih je na ljubav prema Bogu i bližnjemu spomenuvši važnost toga da i oni sami napreduju u procesu cjeloživotnog rasta prema ljudskoj i vjerskoj zrelosti. Zahvalio im je za sav trud i rad koji ulažu te im poželio da nikad ne izgube radost za činjenje dobra i evangelizaciju.

Predavanje „Izazov ostvarivanja komunikacije i međusobnog razumijevanja vjeroučitelja i vjeroučenika“ održala je voditeljica Županijskog stručnog vijeća s. M. Katarina Mihić. Predavačica je podsjetila na osnove komunikacije s naglaskom na to kako se ostvaruje komunikacija, što sve može onemogućiti kvalitetnu komunikaciju te kako komunikaciju učiniti kvalitetnom. „Svi smo svjesni da je u razrednom okruženju vrlo važno ostvariti kvalitetnu komunikaciju s učenicima i da o toj komunikaciji u mnogome ovisi motivacija i uspjeh učenika“, kazala je. Pitanja s kojima se kao vjeroučitelji nastavnici uvijek susreću su kako potaknuti sve učenike da budu zainteresiraniji i radoznali istražitelji koji žele aktivno se uključivati u nastavne procese.

U vjeronauku je, uz znanje koje vjeroučitelji nastoje da učenici steknu, još važnije iskustvo žive vjere. Kako bi u učenicima mogli potaknuti želju za otkrivanjem otajstava vjere prva je stvar biti autentični svjedok, znati tko sam ja i to otkrivati neprestano u Riječi koju nam Gospodin daje, kazala je voditeljica županijskog stručnog vijeća.

Predstavila je Teoriju izbora američkog psihijatra dr. Villiama Glassera koji, uz ostalo, naglašava svijest o tome da je jedino ponašanje koje osoba može kontrolirati upravo njezino te da, ukoliko se ponaša po modelu Teorije izbora koristeći sedam povezujućih navika, može ostvarivati kvalitetniju komunikaciju i imati puno bolju suradnju.

U komunikaciji s učenicima najvažnije je uspostavljati odnos povjerenja, istaknula je voditeljica Mihić te je spomenula neke načine kvalitetne komunikacije u teškoćama i izazovima s kojima se oni susreću svakoga dana u svojim učionicama.

„Komunikator koji nam svakako može biti uzor je Isus Krist. Kad promatramo njegovu komunikaciju s grešnicima, Samarijankom, Zakejom, apostolima, možemo otkrivati kako mi trebamo prilaziti drugima“, zaključila je.

Radionice o tome kako vjeroučeniku ponuditi kvalitetnu informaciju o usvojenosti nastavnih jedinica i izvedbi zadanih aktivnosti na konkretnim primjerima vodile su vjeroučiteljice Tea Kuzek Marević, Marina Damjanović Tolj i Kristina Žaknić.

Tajnica Katehetskog ureda Željana Lučić upoznala je vjeroučiteljice i vjeroučiteljice s planom rada tijekom nove školske godine.

Organizatori susreta bili su Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola i Katehetski ured Dubrovačke biskupije u suradnji sa splitskom podružnicom Agencije za odgoj i obrazovanje.

Dubrovačka biskupija u školama ima ukupno šezdeset i troje vjeroučitelja, od toga ih je trenutačno troje na roditeljskom dopustu i jedan na bolovanju. Među šezdeset i troje vjeroučitelja su tri svećenika, jedanaest redovnica te četrdeset i devet laika, od kojih trideset i četiri vjeroučiteljice i petnaest vjeroučitelja. Trajni mandat ima ukupno četrdeset i petero vjeroučitelja, osamnaest ih je s privremenim mandatom. Devetero je vjeroučitelja pripravnika.