Budi dio naše mreže
Izbornik

Župljani požeške Župe sv. Leopolda Mandića hodočastili u Slovačku

Bratislava (IKA)

Župljani požeške Župe sv. Leopolda Mandića hodočastili su od petka 29. rujna do ponedjeljka 2. listopada putovima sv. Marka Križevčanina u Slovačku.

Hodočašće su vodili župnik Jozo Jurić i vodič iz putničke agencije „Smisao života“ Mijo Rako.

Hodočasnici su najprije posjetili grad Košice, drugi po veličini slovački grad, smješten na istoku zemlje. Nakon što su obišli središnji dio grada, župljani Župe sv. Leopolda Mandića upoznati su s mučeništvom sv. Marka Križevčanina, koji je ubijen upravo u tom gradu.

Potom su slavili misu u katedrali sv. Elizabete.

Nakon Košica, vjernici su se zaustavili u Levoču, zatim u „Slovačkom Lurdu“, Marianku – najstarijem marijanskom svetištu u Slovačkoj, gdje su molili križni put.

U nedjelju su posjetili Trnavu, grad kojeg nazivaju malim Rimom, grad tornjeva, crkvi i samostana. U Trnavi su, nastojanjem grofice Katarine Palfy, pokopana tijela košičkih mučenika, a danas se njihove kosti nalaze u zajedničkom lijesu u crkvi sv. Ane, gdje su hodočasnici slavili misu.

Prije povratka u Hrvatsku, župljani Župe sv. Leopolda Mandića zaustavili su se u Bratislavi te se vratili u Požegu u ponedjeljak 2. listopada.