Budi dio naše mreže
Izbornik

Župljani požeške Župe sv. Leopolda Mandića hodočastili u Vukovar

Požega (IKA)

Pedesetak ministranata, pjevača i mladih iz Župe sv. Leopolda Mandića u Požegi zajedno sa svojim obiteljima te župnikom Jozom Jurićem i s. Leopoldom Čančar hodočastili su u subotu 12. studenoga u Vukovar.

Po dolasku u Vukovar, hodočasnike je u župnoj crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju primio župnik fra Slavko Milić. Govorio je o životu Župe sv. Josipa Radnika, o pronalasku Gospina kipa koji je u crkvi, ali i o životu Vukovaraca prije, tijekom i nakon Domovinskoga rata.

Zatim su hodočasnici slavili misu. Predvodio ju je župnik Jurić, koji je na početku euharistijskoga slavlja potaknuo vjernike da mole za sve žrtve Domovinskoga, ali i drugih ratova, te za obraćenje onih koji su pokrenuli rat. Budući da Crkva 12. studenoga slavi mučenika iz Ukrajine, sv. Jozafata, predslavitelj se naročito prisjetio ukrajinskoga naroda.

Nakon mise hodočasnici su posjetili Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, gdje su kod biste Blage Zadre molili za njega, ali i njegove suborce. Potom su ušli u Spomen dom kako bi čuli i vidjeli ratne prizore iz Borova naselja.

U Samostanu sv. Filipa i Jakova dočekao ih je gvardijan fra Josip Poleto, koji im je pustio film o stradanjima Vukovara 1991. godine. Zatim su se požeški hodočasnici okrijepili te su posjetili samostansku crkvu. Gvardijan im je govorio o crkvi, njezinoj prošlosti te o razaranjima koja su se događala u Gradu Heroju.

Potom su se župljani uputili prema Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „Dr. Juraj Njavro“, gdje su neki prvi puta imali priliku vidjeti i čuti kako su izgledali ti iznimno teški dani za Vukovarce. Kod spomenika „Ruža hrvatska“, koji je podignut u spomen na ubijenu trudnicu Ružicu Markobašić i njezinog nerođenog sina, hodočasnici su zapalili svijeću te molili za njih, kao i za sve žrtve rata.

Zatim su otišli na Ovčaru, gdje su molili za žrtve koje su ondje ubijene. Obišli su i Spomen dom Ovčara te su imali priliku vidjeti osobne predmete ubijenih Vukovaraca i čuti nešto više o samom mjestu na kojem su se nalazili. Odande su hodočasnici otišli na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, gdje su još jednom molili za sve poginule branitelje i civile.

Na kraju su još posjetili najpoznatiji simbol obrane Vukovara – Vukovarski vodotoranj.

Hodočašće je organizirano u sklopu ministrantskih dana koji su u toj župi obilježeni tijekom vikenda 12. i 13. studenoga. Tijekom svečanoga euharistijskog slavlja u nedjelju su u ministrantsku službu primljena šestorica mladića u dobi od 7 do 19 godina.