Budi dio naše mreže
Izbornik

Župljani Župe sv. Antuna Padovanskog u Podvinju hodočastili u Župu sv. Antuna Padovanskog u Gornja Močila

Podvinje/Gornja Močila (IKA)

Župljani Župe sv. Antuna Padovanskog u Podvinju hodočastili su u srijedu, 12. lipnja 2024. u Župu sv. Antuna Padovanskog u Gornja Močila (BiH).

Hodočastilo je oko 100 župljana. Ispred crkve u Podvinju, u 14 sati ih je blagoslovio domaći župnik o. Paul Karim i župnik Župe u Bosni i Hercegovini Ivan Tolj. Hodočasnici su pješačili 15 km do Župe sv. Antuna Padovanskog u Gornjim Močilima.

Putem su molili za osobne te za opstanak i povratak Posavljaka u svoj rodni kraj. S njima je cijelim putem hodočastio župnik Tolj, a dio puta i župnik Karim.

Po dolasku u župu pomolili su se kod spomen obilježja na poginule i nestale sumještane u zadnjem ratu. Župnik Tolj zahvalio je hodočasnicima što su zajedno s njim sudjelovali na hodočašću ustvrdivši kako su svojom molitvom i žrtvom dali doprinos Bosanskoj Posavini. Kazao je da su hodočasnici unijeli nadu da je u tom kraju opet moguće lijepo živjeti. Bila je to prilika Posavljacima koji žive s druge strane rijeke Save u Hrvatskoj, u koju su za vrijeme Domovinskog rata morali u izbjeglištvo, da se uz molitvu druže, međusobno bolje upoznaju, a i svojevrsno ohrabrenje povratnicima koji žive u tim krajevima i znak da nisu zaboravljeni.

Sudionici hodočašća potom su zajedno s ostalim vjernicima sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je predvodio umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije mons. Pero Zeba. Osim domaćeg župnika Ivana Tolja suslavili su kancelar Vrhbosanske nadbiskupije i župnik u Novom Selu vlč. Mladen Kalfić, župnik u Koraću i dervenstki dekan fra Ivan Marić te plehanski župnik i gvardijan fra Anto Tomas.

Ocrtavajući život i djelo sv. Antuna mons. Zeba uz ostalo je naglasio kako njegovo geslo „Mir i dobro“, dovoljno govori o tom svecu kojega danas štuje gotovo cijeli svijet. Dodao je da pravi mir dolazi s neba te da je sv. Ante, kojega Crkva prikazuje s malim Isusom u naručju, poručuje da spas dolazi jedino s neba.

S obzirom da mons. Zeba 23. lipnja ove godine u svojoj rodnoj župi u Bijelom Brdu slavi zlatni jubilej – 50 godina svećeništva, župnik Tolj u ime župe i hodočasnika, darovao mu je prigodnu sliku. Pjevanje je na slavlju predvodio glazbenik Luka Balvan. Druženje je nastavljeno uz pjesmu i zajedničku večeru.