Budi dio naše mreže
Izbornik

Župna svetkovina Rođenja Blažene Djevice Marije proslavljena u Baderni

Baderna (IKA)

U Župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Baderni, u Porečkom dekanatu, župna svetkovina proslavljena je svečanom misom poldanicom u petak 8. rujna, koju je predvodio vicepostulator kauze za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića preč. mr. Ilija Jakovljević.

Koncelebrirali su župnik Nove Vasi vlč. Ivan Princ, župnik Vrsara vlč. mr. Lino Zohil, župni upravitelj porečke katedralne župe vlč. Mladen Pranjić te župnik domaćin vlč. Ivan Kramar koji je na početku okupljenima uputio riječ dobrodošlice.

„Slavimo onu koja je sudjelovala i sudjeluje u povijesti spasenja čovječanstva. Po Mariji Bog dolazi među ljude i u današnjem slavlju Marija donosi među nas Krista. Stoga i u ovom slavlju možemo ponoviti Kristove riječi s križa: ‘Evo ti majke, evo ti sina.’ Bog nam Mariju daje za majku i onaj tko je prihvati, tko je želi za svoju majku, onaj tko dopusti da ga Marija vodi u njegovu životu, taj najbolje razumije ove riječi: ‘Evo ti majke’“, kazao je predslavitelj.

„Marija stoji pod Kristovim križem, ali ona stoji pod križem svakog čovjeka; svakog prati na njegovu putu, želi pomoći. Marija se nije hvalila svojim izabranjem, već je išla služiti; ide pomoći Elizabeti. Marija želi pomoći svakome od nas. Kako to ona pomaže nama? Tako što nas zagovara, odnosno u konačnici dovodi do Isusa Krista, kao što nas je i sad dovela na ovo misno slavlje“, rekao je propovjednik.

Potom je govorio o jednom od prethodnih župnika u Baderni, bl. Miroslavu Bulešiću. „Jedan od divnih primjera iz naše Istre koji je Isusove riječi ‘evo ti majke’, do kraja razumio bio je bl. Miroslav Bulešić, koji je ovdje bio župnik od jeseni 1943. do jeseni 1945. godine“, poručio je.

Citirao je nadalje riječi koje je blaženik izrekao na tom istom mjestu prije točno 79 godina. „Na današnji dan, 8. rujna 1944. godine na ovom mjestu bl. Miroslav je izrekao ove riječi u svojoj propovijedi: ‘Sveta Mater Crkva kao rođendan sveca uzima onaj dan kad je on umro za svijet i rodio se za nebo. A o Blaženoj Djevici Mariji slavi i dan kad se ona rodila na taj svijet, jer je ona začeta bez ikakve ljage grijeha – dok u drugim svecima častimo napor po kojem su se učinili dostojnima neba. Već od svojeg rođenja ona je bila najčišća i najsvetija od svih stvorova’“, citirao je propovjednik.

Vicepostulator je u nastavku povezao i sadržaj zapisa koje je blaženik ostavio u svom duhovnom dnevniku te je istaknuo da bl. Miroslav „svoje zapise u duhovnom dnevniku završava obraćajući se Gospi. On žarko moli da ga Gospa zagovara, da mu ona isprosi od svog Sina potrebne milosti“, rekao je te ponovno citirao zapis blaženika: „Sveta Marijo, Majko Isusova, postani mi zauvijek majkom, a ja vjerni i odani Tvoj sin.“

„Uistinu je za cijelog svog života Miroslav tako živio. On je u ovoj župi, moleći se u ovoj crkvi, gledajući Gospin lik, kako čitamo u duhovnom dnevniku, do kraja sazrio za Kristovo mučeništvo. U ovoj crkvi, pod Gospinim okriljem se rađala čežnja za Kristovim mučeništvom, što će se dogoditi 24. kolovoza 1947. Ako je bl. Miroslav, u ovoj crkvi, uz Gospin lik isprosio milost mučeništva, vjerujem da i mi, ako u sebi imamo žive vjere, možemo našu Nebesku Majku moliti za sve naše potrebe“, rekao je propovjednik te dodao da je preduvjet vjera i neizmjerno pouzdanje u Blaženu Djevicu Mariju.

Potom je citirao podsjetio na riječi bl. Miroslava Bulešića o Marijinom izabranju i poslanju u svijetu.

„Marija je začeta kao i mi, rođena kao i mi, ali je došla na svijet natopljena milošću Božjom, bogata u začeću i rođenju božanskim životom, slobodna od grijeha“, poručio je nadalje preč. Jakovljević.

„Bog je tako odredio da majka njegova Sina mora biti sveta kako bi mogla začeti i roditi Božjeg Sina. Ono što je Marija dobila po posebnoj naklonosti Božjoj, mi dobivamo u sakramentima. Mi se moramo krstiti u Kristovu smrt da bismo dobili istu milost koju je Marija dobila u svom začeću. Milost krštenja izjednačuje nas s majkom Marijom, dobili smo istu milost kojom ju je anđeo Gabrijel pozdravio: ‘Marijo, zdravo milosti puna!’“, kazao je.

„Blaženi Miroslav nas uči: ‘Nađimo Mariju. Po Mariji nam je došao Isus. Preko Marije ćemo naći Isusa.’ Slaveći Marijine blagdane i dolazeći u njezina svetišta i crkve njoj posvećene, mi po Mariji dolazimo do Isusa koga je ona rodila“, rekao je propovjednik.

„Mi slavimo danas Marijino rođenje, ali ona nas ne navezuje na sebe već na Krista. Mi Krista primamo u svetim sakramentima. Marija i danas, ali na drugi način, kao što je Krista svijetu donijela u betlehemskoj štalici, donosi u naše živote po svetoj pričesti. Mi slavimo Gospu, ali zapravo u konačnici slavimo onoga koga je ona rodila, Isusa Krista. Marija nas dovodi uvijek do Isusa. Naći Isusa znači pronaći smisao svog postojanja i u konačnici život vječni“, naglasio je.

„Marija je naša zagovornica, kad smo u poteškoćama života njoj se utječemo, jer osjećamo da ona jednako stoji pod našim križem kako što je stajala pod Isusovim križem. Kako je važno osjetiti da nisi sam, da nisi ostavljen, već da je netko uz tebe. Naša nebeska Majka je uvijek uz nas, moli za nas i zagovara nas u našim potrebama. Zato hrlimo u njezina svetišta jer tamo se događa susret nas i Gospe, koji se pretvara u susret nas i Krista“, poručio je predslavitelj.

„Bl. Miroslav je duboko bio svjestan ove realnosti i zato je uvijek želio biti u Marijinoj blizini kako bi bio blizu Kristu. Neka nas Marija zagovara u našim potrebama, kao i njezin vjerni štovatelj, naš bl. Miroslav Bulešić“, zaključio je preč. Jakovljević.

Nakon završnih zahvala župnika Kramara, predvoditelj je sve okupljene pozvao na obilježavanje 10. obljetnice beatifikacije bl. Miroslava Bulešića, u četvrtak 28. rujna, s početkom u 18 sati u porečkoj bazilici.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor.