Budi dio naše mreže
Izbornik

Župna svetkovina sv. Leopolda u slavonskobrodskom Mikrorajonu

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovina naslovnika župe, sv. Leopolda Mandića, svečano je proslavljena u istoimenoj slavonskobrodskoj župi u naselju Mikrorajon u srijedu 12. svibnja.

Središnju euharistiju predslavio je brodski zlatomisnik fra Anto Perković, a posluživao je domaći sin đakon Krešimir Iljazović, koji će 18. lipnja ove godine u ovoj župi slaviti svoju Mladu misu.

Oživljavajući život i djelo sv. Leopolda Mandića fra Ante je uz svečevu poniznost, koja ga je posebno resila, više naglasio njegovo predano služenje Gospodinu i ljudima u sakramentu pomirenja. Pojasnio je da je u ispovijedi uz to što nam se opraštaju grijesi još važnija potpora, utjeha, milosrđe, koju bi svećenici, poput sv. Leopolda, trebali u ispovjedi posredovati vjernicima.

„Sv. Leopold tijekom 40 je godina po deset sati dnevno provodio u ispovjedaonici. Bog – izvor mira, nade i ljubavi preko njega je činio velika djela. Sv. Leopold to je mogao jer je snagu crpio u euharistiji i pobožnosti Majci Božjoj. Bio je čovjek niskog rasta ali velikog duha. Pobožnost u hrvatskom puku prema njemu širio je najprije kardinal Alojzija Stepinac. Poput našeg blaženika i mi štovatelji sv. Leopolda od njega danas možemo mnogo toga naučiti, naučiti kako biti pobožan, ponizan, kako raditi na svojoj naravi i svetosti, kako u ovom vremenu u kojem su kreposti u svim pozivima ugrožene, ostati vjeran u svome poslanju…“, neke su od snažnih i poticajnih poruka zlatomisnika fra Ante kojima je želio vjernicima približiti život i djelo nebeskog zaštitnika njihove župe.

Uz prigodan dar župnik Robert Farkaš zahvalio je fra Anti za njegovo, kako je rekao, tijekom 50 godina redovništva i svećeništva vjerno i predano služenje Bogu i svome narodu, napose za vrijeme i poslije Domovinskog rata kada je kao župnik u Vukovaru sa svojim vjernicima podnio teške muke progona i logora.

Pobožnost sv. Leopoldu pred kapelicom u crkvi, u kojoj su smještene relikviji ovoga sveca, predvodio je prije mise župnik Farkaš. Pjevanje je predvodio župni zbor pod ravnanjem prof. Kristine Udovičić.

Svečano je bilo i na večernjoj misu na kojoj su pjevanje predvodili mladi – članovi Skaca.

Svetkovini je prethodila dvodnevna duhovna priprava tijekom koje je mise predslavio župnik Farkaš.