Budi dio naše mreže
Izbornik

Župna svetkovina sv. Mihaela proslavljena u Gračanima

Zagreb (IKA)

Zagrebačka Župa svetog Mihaela Arkanđela proslavila je svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika u srijedu 29. rujna, a proštenje je održano u nedjelju 3. listopada.

Središnje slavlje župne svetkovine u zagrebačkom naselju Gračani, smještenom na rubnom dijelu Parka prirode Medvednica, održano je u nedjelju. Započelo je procesijom od kapelice na Trnčevićevom putu do župnog voćnjaka u kojemu se nalazi šator – privremeni bogoslužni prostor jer je župna crkva neuporabljiva zbog oštećenja u potresu.

Euharistiju je predslavio ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu preč. Jakov Rađa.

Kako je sama svetkovina sv. Mihaela bila u srijedu, naviještena su čitanja 27. nedjelje kroz godinu. Tumačeći ih, preč. Rađa je, uz ostalo, naglasio da „temeljni čovjekov problem nije u znanju, nego u odnosu“.

„Mnogo je lakše biti siromašan u dobrom društvu nego bogat i sam. Čovjeku je potreban netko u zajedništvu, netko tko mu je blizak, netko tko će mu pomoći protiv njegovoga egoizma, oholosti, zatvorenosti u sebe. Vi koji ste u braku znajte da je brak najljepša i najvažnija škola ljubavi, a ljubav uvijek traži da čovjek zna pobijediti sebe, da zna sebe staviti na drugo mjesto“, istaknuo je predslavitelj.

Na kraju mise župnik fra Marin Matančić uputio je riječi zahvalnosti svima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi. „Želim da nam ova proslava Miholja pomogne otkriti svijetle trenutke radosti i tolike prigode za nju. Želim sebi i vama da se radujemo onom što susrećemo svakoga dana, a ne samo u slavljima. Radost je odluka za život koji živiš. Biblija je prepuna mjesta koja govore o radosti. Svaki dan nosi sa sobom obilje mogućnosti da se radujemo. Raduj se životu unatoč svemu jer taj poziv cilja u središte naše vjere“, poručio je, između ostaloga, fra Marin.

Misu su suslavili i provincijski ministar Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Ivo Martinović, gvardijan Samostana sv. Franje Ksaverskoga fra Zvonimir Brusač, fra Matej Jovanovac, fra Branko Lovrić i župni vikar remetske Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije o. Ilija Tipurić. Hrvatsko pjevačko seljačko društvo „Podgorac“ svojim pjevanjem uzveličalo je misno slavlje.

U srijedu prijepodne župnik fra Marin predslavio je dvije mise s nakanama za žive i pokojne župljane te za učenike i nastavnike, a večernju misu s nakanom za starce i bolesnike predslavio je pastoralni pomoćnik fra Tomislav Vrsaljko.

Župa se za proslavu pripremala cjelovitim čitanjem Svetog pisma koje je započelo 12. rujna, a upriličeno je 13. put zaredom. Također je održana trodnevna duhovna priprava koju je predvodio p. Ike Mandurić, SJ. Tijekom trodnevnice, prije misa se molila Krunica svetom Mihaelu Arkanđelu. Propovijedanjem o borbi protiv lukavih zamki zloga snagom molitve i postojanom vjerom, o. Mandurić je ohrabrio župljane i hodočasnike te ih je potaknuo na promišljanje o vjerničkoj odgovornosti i ponašanju. Svi odgovori nalaze se u knjizi Božje objave – Svetom pismu i Evanđeljima. Idite u miru i naviještajte Evanđelje, bila je središnja poruka priprave.