Budi dio naše mreže
Izbornik

Župna tribina “Misterij i smisao patnje”

Belišće (IKA/TU)

U petak, 22. studenoga u Velikoj vijećnici grada Belišća održana je prva župna tribina u ovoj katehetsko–pastoralnoj godini. Gost predavač bio je isusovac p. Ivan Ike Mandurić koji je govorio na temu “Misterij i smisao patnje”. Pozdravnu riječ uputio je župnik fra Branko Janjić te je istaknuo kako upravo u mjesecu studenome, kada se spominjemo stradanja u Vukovaru, Škabrnji i ostalim ratom pogođenim mjestima, želimo razmišljati nad stvarnošću patnje i boli.

Uvodničar i moderator tribine bio je prof. Branko Matišić. On je ukratko predstavio p. Mandurića, naglasivši kako je „postao poznat“ kada je 28. svibnja 2015. stao na vrata crkve sv. Marka te spriječio nasrtaj policije na branitelje. Prof. Matišić u predstavljanju je rekao kako je p. Ike „svećenik koji vrlo lako prenosi Božju riječ, veliki pokretač koji je zamijenio izgradnju kuća s izgradnjom ljudi.”

U svom izlaganju Mandurić je istaknuo kako je patnja stvarnost koja nas okružuje, nema čovjeka koji ju nije osjetio i susreo; sastavni je dio čovjekova života, izaziva mnoštvo pitanja i nitko je nije lišen. Govoreći o naravi patnje predavač je iznio kako je patnja jednoga patnja svih te je nemoguće nekoga zamijeniti u njegovu osobnom trpljenju i patnji.

„Uvijek se u patnji pitamo gdje je Bog i zašto dopušta patnju, umjesto da Bogu zahvalimo na patnji jer upravo ona pomaže u preobrazbi čovjekova života. U stanju patnje čeznemo za suprotnim i boljim”, rekao je p. Mandurić i zaključio: „Patnja je neizbježna, ona stvara čežnju za Bogom, a Bog uvijek suosjeća s nama u patnji. Bog nije tvorac patnje, On pomaže u podnošenju boli i patnje, a osnovni uzrok patnje jest grijeh na koji nas navodi Sotona. Mi ranjeni grijehom često nanosimo patnju jedni drugima. No, patnja nas angažira jer smo svjesni da se i nama može dogoditi, stoga patniku uvijek želimo pomoći, a to nam pomaže u življenju naše vjere, otvara nam srce i razum prema vječnom životu.”