Budi dio naše mreže
Izbornik

Župni Caritasi ne zaboravljaju potrebite

Zagreb (IKA)

Na području Zagrebačke nadbiskupije djeluju 163 odbora župnih Caritasa u kojima je aktivno 1.300 volontera. Većina njih je u preduskrsno vrijeme, unatoč svim poteškoćama i ograničenjima uzrokovanih epidemijom koronavirusa i potresa, prikupila i nabavila namirnice te pojedincima i obiteljima u potrebi podijelila na tisuće paketa pomoći.

»Među tim župama istaknuo bih Župu sv. Marka Križevčanina iz Zagreba. Župnik Damir Bačun i đakon Branimir Jagodić osobno su u Velikom tjednu na adrese 50 potrebitih obitelji dostavili pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama. Pravovremeno su pripremili pakete uz pomoć mladih i đakona, zahvaljujući dobroj organizaciji voditelja župnog Caritasa Željka Bolfa, koji je, nažalost, zbog srčanog udara pred Uskrs morao u bolnicu«, izjavio je voditelj Službe župnih Caritasa nadbiskupijskog Caritasa Davor Zeko.

Djelovanje župnih Caritasa postalo je još intenzivnije uslijed okolnosti uzrokovanih ograničenjima kretanja i posebnom regulacijom života i rada. Zbog pojačanih potreba i ograničenih mogućnosti prikupljanja i nabave namirnica nekima od njih pomogao je i nadbiskupijski Caritas donacijama prehrambenih artikala. Tako je 12 tona pomoći poslano u 16 župa Zagrebačke nadbiskupije. Uz manju količinu higijenskih potrepština donacije su se uglavnom sastojale od prehrambenih proizvoda (brašno, šećer, sol, tjestenina, ulje, riža, mlijeko, jogurt, kiselo vrhnje, sir Gauda i svježi sir, jaja u prahu, jabuke, krumpir, kupus, mrkva, crveni luk, šampinjoni, med, krastavci, sardine u ulju, mesni naresci, kocke za juhu, džem, keksi, čokolada, bomboni).
Koliko je situacije teška i kakve su potrebe korisnika najbolje svjedoče riječi voditelja župnih Caritasa. Voditelj Caritasa župe Sv. Martina biskupa u Svetom Martinu pod Okićem Božidar Matjačić, tražeći pomoć za korisnike Caritasa koji žive u brdskim krajevima te župe, napisao je kako oni »bez trgovine, javnog prijevoz te u samoći i nemoći čekaju milost«. Slično tome voditeljica Caritasa župe Svete Obitelji u Držićevoj ulici u Zagrebu Nikolina Paić, tražeći dodatnu pomoć nadbiskupijskog Caritasa javila je o povećanju broja potrebitih: »Kroz posljednja tri tjedna uspjeli smo podijeliti 80 paketa hrane i higijenskih potrepština zahvaljujući donacijama župljana, a svaki dan nas zove sve više ljudi«.