Budi dio naše mreže
Izbornik

Župnik Vodnjana preč. Marijan Jelenić proslavio 60. obljetnicu misništva

Vodnjan (IKA)

U župnoj crkvi Sv. Blaža u Vodnjanu u nedjelju 18. srpnja župnik preč. Marijan Jelenić proslavio je 60. obljetnicu misništva.

Na slavlju su bili umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan, župnik Fažane Ilija Jakovljević, župnik Galižane Vladimir Brizić, saborski zastupnik Antun Kliman i gradonačelnik Edi Pastrovicchio. Na misi je bilo mnoštvo vjernika, a pjevao je župni zbor. Svečar je na kraju podijelio prigodne spomen sličice.

Sljedeće godine bit će i 50. obljetnica župnikova djelovanja u Vodnjanu. O pastoralnom radu svečara govorio je Anton Kliman. Istaknuo je uz pastoralno djelovanje i druge velike pothvate: obnovu župne crkve i 18 drugih, lijevanje dvaju zvona težine dvije tone, utemeljenje Zbirke sakralne umjetnosti 1984. godine, restauratorske radionice za Istru 1989., organizaciju tri znanstvena skupa, utemeljenje Dječjeg festivala duhovne glazbe „Iskrice“ koji je okupio do sada 10.300 djece, podigao je brončani kip mons. Giuseppeu Deltonu, glasovitog latiniste Svete Stolice, organizirao naučnu obradu neraspadnutih Tijela svetaca i relikvija 300 različitih svetaca, razvio hodočašća prema Vodnjanu i objavio monografiju o relikvijama „Sanctuarium Adignani“.

O župnikovu književnom djelu govorio je dr. Elvis Orbanić. Župnik je objavio 32 samostalna naslova, napisao oko 1000 novinskih članaka i mnoštvo malih vijesti. O župnikovoj skrbi za Vodnjan govorio je dugogodišnji župnikov suradnik Danilo Dragosavac s kojim je pokrenuo općinski list „Attinianum“. Uime svećenika govorio je vlč. Ilija Jakokovljević i uručio misnicu. Svečara je pozdravio novi gradonačelnik Edi Pastrovicchio. Uime pjevača preč. Jeleniću riječi zahvale uputio je Klaudio Gorlato.

Marijan Jelenić rođen je u Puli 3. lipnja 1938. od Viktora i Ruže Otočan. Osnovnu školu završio je u Žminju, klasičnu gimnaziju i teološki studij u Biskupskom sjemeništu u Pazinu. Upravljao je 11 godina župom Sveti Lovreč Pazenatički i eksurendo Žbandaj, Gradinu i Sveti Ivan od Šterne.

Od 1972. djeluje u Vodnjanu gdje je uz pastoralni rad pokrenuo brojne projekte. Predstoji izgradnja zgrade za crkveni muzej i izgradnja kripte ispod župne crkve za smještaj relikvija i svetih tijela. Po mjesec dana boravio je na studijskom putovanju u Italiji i Francuskoj. Kroz 50 godina domaćinstvo mu je vodila majka Ruža, umrla u 101. godini 2011.

Župnik je primio nekoliko priznanja. Savez restauratora Jugoslavije izručio mu je Povelju 1985. Predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je 2006. Redom Danice Hrvatske i likom Marka Marulića. Priznanje Općine Žminj primio je 2011., Općine Vodnjan 2013., a od 2004. imenovan je kanonikom Stolnog kaptola u Puli.

Ključne riječi:
Marijan Jelenić Obljetnica Vodnjan