Budi dio naše mreže
Izbornik

Župno proštenje i proslava stote obljetnice Družbe Kćeri Milosrđa u Župi Marinci

Marinci (IKA)

Župa Marinci uz ovogodišnju je proslavu župnog proštenja svetkovine Blažene Djevice Marije Kraljice Mira, kojoj je posvećena župna crkva i samostan, organizirala i veliku proslavu stote obljetnice Družbe Kćeri Milosrđa, čije časne sestre u toj župi djeluju već 78 godina.

Proslava je započela u četvrtak, 9. srpnja, kada Crkva slavi BDM Kraljicu Mira i bl. Mariju Propetog Isusa Petković, koja je Družbu utemeljila 4. listopada 1920. Misu je predvodio domaći župnik vlč. Dragutin Gereci, čije su riječi propovijedi bile nadahnute životom bl. Marije.

– Iz njezina životopisa možemo zaključiti da je zaista imala milosrdno i sućutno srce prema siromasima i onima koji su bili na rubu ondašnjeg društva. Gospodin je s njezinim životom učinio ono što se ona nije ni nadala, a to Gospodin čini i s našim životima, ako mu se otvorimo, ako u svome srcu napravimo mjesta – rekao je vlč. Gereci.

Nakon mise, djevojke iz župa Marinci i Vinagora izvele su prigodni glazbeno-meditativni program, kao uvod u otvorenje izložbe „Stoljeće ljubavi i milosrđa“, koja je povodom početka programa proslave stogodišnjice Družbe, u listopadu bila postavljena u Blatu na otoku Korčuli, rodnom mjestu blaženice.

U petak i subotu nakon mise molila se pobožnost bl. Mariji, a velika završnica proslave bila je u nedjelju, 12. srpnja, prigodno uz proslavu župnog proštenja. Procesija, predvođena Vinagorskom limenom glazbom, Društvom sv. Elizabete i članovima DVD-a Stipernica, krenula je od samostana Družbe Kćeri Milosrđa, gdje su okupljeni vjernici izmolili litanije bl. Mariji. Svečano misno slavlje predvodio je župnik u zagrebačkoj Župi Muke Isusove u Vukomercu vlč. Danijel Crnić koji je i blagoslovio dva nova vitraja koja krase župnu crkvu BDM Kraljice Mira, a prikazuju sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Mariju Propetog Isusa Petković. Velika je milost i radost za župu što je o stotoj obljetnici Družbe u župnoj crkvi postavljen upravo vitraj hrvatske blaženice. U svojoj propovijedi, vlč. Danijel je govorio o posijanoj Božjoj Riječi u srcu vjernika, koja mora dati plod.

– Vjerujem da naprosto više ne smijemo imati izgovora jer svaki je izgovor jalov izgovor. Mi nemamo alternativu. Naš put je put Evanđelja, put naviještene i posijane Božje Riječi, koja će u nama uroditi plodom, baš kao što je to činila i bl. Marija. Tada ćemo biti ispunjeni, bit ćemo sretni, a naše obitelji blagoslovljene, i bit ćemo dionici Kraljevstva Božjega – istaknuo je vlč. Danijel u svojoj propovijedi.

Uz domaće sestre iz Župe Marinci, na misi su sudjelovale i redovnice iz Zagreba, pa je na kraju izvedeno nekoliko prigodnih pjesama o bl. Mariji i Družbi Kćeri Milosrđa, kao poklon časnim sestrama povodom njihova velikog jubileja. Nakon završetka mise, vjernici su ophodom oko oltara počastili relikviju bl. Marije Propetog Isusa Petković, razgledavali postavljenu izložbu i ostali na prigodnom domjenku koji su pripremile časne sestre i župljani župe Marinci.