Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: laici

U Austriji službeno uvedeni u službu prvi akoliti laici

Biskup biskupije Gurk–Klagenfurt mons. Josef Marketz je na 6. vazmenu nedjelju, 5. svibnja 2024., tijekom mise u klagenfurtskoj katedrali, uveo laike, desetoricu muškaraca i šest žena, u službu akolita, prenio je Kathpress.

Duhovna obnova za djelatnike laike Đakovačko-osječke nadbiskupije

Predbožićna duhovna obnova za djelatnike laike u središnjim ustanovama Đakovačko-osječke nadbiskupije održana je u ponedjeljak, 18. prosinca u kapeli Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu u organizaciji preč. Mate Gašparovića, ekonoma Bogoslovnog sjemeništa i ravnatelja UZUK-a, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Svjedoci: sveti Andrija Kim Tae-gon

Na redovnoj općoj audijenciji u srijedu, 24. svibnja papa Franjo nastavio je ciklus kateheza na zajedničku temu „Strast za evangelizacijom: vjernikov apostolski žar“. Papa je u svojoj 14. po redu katehezi na temu evangelizacije govorio o svjedočenju za Krista korejskog sveca Andrije Kim Tae-gona.

Papa Franjo: „Ne“ službenicima punima sebe

Papa Franjo primio je u audijenciju u subotu 22. travnja sudionike druge opće skupštine Dikasterija za laike, obitelj i život, koja se od 20. travnja održava o temi „Laici i ministerij u sinodskoj Crkvi“, izvijestio je Vatican News.

Kardinal Roche njemačkim biskupima: Laici ne mogu propovijedati niti redovno krstiti

Vatikan ne vidi prostor za propovijedi laika u okviru euharistijskog slavlja niti za dopuštenje laicima da redovno podjeljuju sakrament krsta, naglasio je prefekt Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kardinal Arthur Roche u pismu poslanom u srijedu 29. ožujka 2023. predsjedniku Njemačke biskupske konferencije limburškom biskupu Georgu Bätzingu.

'Argumenti' povodom 10. pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike

Razumiju li svećenici vjernike i vjernici svećenike? - bila je tema emisije 'Argumenti' u četvrtak, 2. ožujka, povodom 10. Kolokvija za svećenike koji se održao u Zagrebu. Tema kolokvija bila je 'Svećenik pred izazovima antropološke preobrazbe / Vjera – kultura – komunikacija“, a HKR-ova pitanja 'kako nam svećenici govore', 'koliko ih čujemo' i 'vjerujemo li im'.

Papa: Laici nisu „gosti“ u Crkvi; treba ih više cijeniti u njihovim vještinama

Sveti Otac primio je u subotu 18. veljače u audijenciju predsjednike i referente vijećā za laike biskupskih konferencija, sudionike konferencije „Pastiri i vjernici laici – pozvani na zajednički hod“ koju je organizirao Dikasterij za laike, obitelj i život. Na kongresu su sudjelovali i hrvatski predstavnici, predsjednik Vijeća za laike HBK dubrovački biskup Roko Glasnović i tajnica Ureda za laike Marija Žebec.

1 2 3 4