Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: maloljetnici

O. Hans Zollner: Na drugim kontinentima do sada jedva da je bilo ikakvih istraživanja o zlostavljanjima

Stručnjak za zaštitu maloljetnih osoba Hans Zollner vidi Crkvu puno naprednijom u sprečavanju zlostavljanja nego u suočavanju s njim. Niti jedna druga organizacija ne čini toliko za sprječavanje zlostavljanja kao Crkva, ali ima još puno toga za učiniti kada je u pitanju obrada istraživanja, rekao je isusovački svećenik u intervjuu za časopis Cicero u srijedu 24. svibnja, izvještava katholisch.de.

Isus je put koji vodi do neprolazne sreće

Papa Franjo je u nedjelju, 7. svibnja s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Kraljice neba s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra. Donosimo u cijelosti Papino obraćanje vjernicima prije i nakon molitve Kraljice neba.

Prvi modul edukacije o zaštiti i dobrobiti maloljetnih i ranjivih osoba u Katoličkoj Crkvi

Riječka nadbiskupija i Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci u suradnji s Centrom za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, organizirali su u četvrtak 9. i u petak 10. ožujka u Velikoj dvorani Nadbiskupijskog ordinarijata u Rijeci prvi modul edukacije „Promicanje dobrobiti maloljetnih i ranjivih osoba u Katoličkoj Crkvi – Uvod u zaštitu i dobrobit djece i ranjivih osoba“.

Studijski dan Splitske metropolije za mlađe svećenike

U Vepricu je u srijedu 6. srpnja održan studijski dan Splitske metropolije za mlađe svećenike zaređene tijekom proteklih deset godina. Na ovom stručnom skupu cjeloživotnog učenja  što se nekoć zvalo permanentno obrazovanje okupilo se pedesetak sudionika iz Kotorske, Dubrovačke, Hvarske i Šibenske biskupije te iz Splitsko-makarske nadbiskupije i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita.

Stručni skup o dobrobiti maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi

Povodom Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta održan je 25. listopada u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu stručni skup za nad/biskupijske povjerenike za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba pod naslovom: „Dobrobit maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi – trenutno stanje i perspektive".

Nove smjernice portugalskih biskupa za zaštitu maloljetnika i ranjivih odraslih osoba

Od 1. siječnja u Portugalu su na snazi nove smjernice biskupa za zaštitu maloljetnika i ranjivijih odraslih osoba, koje su 13. studenoga odobrene na plenarnom zasjedanju Portugalske biskupske konferencije, a koje su ažurirane prema novim odredbama pape Franje i Svete Stolice, izvijestio je hrvatski ured Vatican Newsa u četvrtak 7. siječnja.

Održan webinar o zaštiti maloljetnika

Crkva i njezino zauzimanje u borbi protiv zlostavljanja maloljetnika ne zaustavlja se ni u vrijeme pandemije koronavirusa. Kako bi utvrdila stanje te bolje razmotrila „teologiju djetinjstva“, u ponedjeljak, 8. lipnja održan je prvi u nizu webinarā, koje su organizirali Papinsko povjerenstvo za zaštitu maloljetnika, Međunarodna unija viših redovničkih poglavarica, Centar za zaštitu maloljetnika Papinskoga sveučilišta Gregoriana i Plavi telefon, izvijestio je Vatican News.

Osnovana radna skupina za zaštitu maloljetnika

Godinu dana nakon Susreta o zaštiti djece i maloljetnika u Crkvi papa Franjo okupio je radnu skupinu koja će pomoći biskupskim konferencijama ili pojedinim biskupijama koje, bilo zbog nedostatka sredstava ili kompetencije imaju teškoća učinkovito zaštititi djecu, prenosi Vatican News u petak 28. veljače.

Predstavljen susret o zaštiti maloljetnika u Crkvi

Teme i sudionici susreta o zaštiti maloljetnika u Crkvi, koji će biti održan od 21. do 24. veljače u Vatikanu, predstavljeni su na konferenciji za novinare 18. veljače u Tiskovnom uredu Svete Stolice.

1 2