Budi dio naše mreže
Izbornik

Svećenici Riječke metropolije sudjelovali u edukaciji o dobrobiti i zaštiti maloljetnih i ranjivih osoba u Katoličkoj Crkvi

Lovran (IKA)

Svećenici Riječke metropolije do 10 godina službe,  sudjelovali su od 24. do 26. travnja u edukaciji o dobrobiti i zaštiti maloljetnih i ranjivih osoba u Katoličkoj Crkvi koja se održala u Domu pastoralnih susreta u Lovranu .

Edukaciju su vodile djelatnice i djelatnici Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Hrvatskog katoličkog sveučilišta, voditeljica Centra Anita Dučkić Sertić, Jelena Zadro i Damjan Kovač.

„Vi mladi svećenici ste budućnost Crkve. Prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo graditi budućnost“, rekao je na početku edukacije riječki nadbiskup i metropolit Mate Uzinić.

Uputio je svećenike na važnost edukacije o ovoj temi kako bi znali sebi postavljati granice i prepoznati situacije koje čak i bez zle namjere mogu biti neugodne za djecu ili ranjive osobe. „Edukacija bi prvenstveno trebala pomoći vama, da znate kako se odnositi prema djeci i mladima, da znate što smijete, a što ne smijete.

Posredno je to dakako i pomoć mogućim žrtvama jer ćete naučiti i kako prepoznati dijete ili ranjivu osobu koje je zanemarivano, zlostavljano ili zbog nečega trpi. Naš je zadatak boriti se svim sredstvima protiv bilo kakvog oblika zlostavljanja“, rekao je nadbiskup.

Istaknuo je kako je edukacija nužna s obzirom na promjene koje donosi vrijeme te rad s djecom. Kazao je kako način vršenja svećeničke službe nije isti kao prije. Upozorio je nazočne na opasnost zloupotrebe moći u koju svećenik može upasti zbog službe koju vrši. „Važno je naučiti biti ponizan“, poručio je mons. Mate Uzinić.

Svećenike je na edukaciji posjetio i gospićko-senjski biskup Zdenko Križić potaknuvši ih da stečena znanja iskoriste kako bi vjerodostojno vršili svećeničku službu.

Njihove riječi potvrdila je i voditeljica Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Anita Dučkić Sertić objasnivši kako je cilj edukacije naučiti kako zaštititi djecu i ranjive osobe, ali i one koji rade s njima te kako prepoznati zlostavljanje.

Uvodno predavanje o dostojanstvu ljudske osobe i poštivanju granica u komunikaciji i međuljudskim odnosima održao je Damjan Kovač. Istaknuo je kako se pojam dostojanstva tijekom povijesti i u raznim društvima mijenjao. „Vremena se mijenjaju pa tako i pogled na ljudsko dostojanstvo. Nešto što je ranije bilo uobičajeno i društveno prihvatljivo danas to više nije“, istaknuo je.

Govorio je i o „poziciji moći“ u crkvenim strukturama koja može biti zloupotrebljavana u odnosima prema drugim osobama, a tako i djeci.

O oblicima zlostavljanja maloljetnih i ranjivih osoba govorila je Jelena Zadro. Osim zločina seksualnog zlostavljanja, osoba može biti povrijeđena i ranjena na druge načine – psihičkim zlostavljanjem, čak i zanemarivanjem. Objasnila je posljedice koje svako od tih iskustava ostavlja na dijete i osobu. Protežu se godinama i teško ih je izliječiti. Istaknula je i važnost prepoznavanja znakova koji ukazuju da je neka osoba ili dijete zlostavljano ili zanemarivano. Djeca često, iz raznih razloga, ne govore o tome.

Posljednje predavanje o terapiji i skrbi za osobe koje su pretrpjele zlostavljanje održala je Anita Dučkić Sertić. Program edukacije organizirao je Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci, a svećenici su uz predavanja imali vremena i za radionice, razgovore i zajedničku molitvu. Jednoglasni su bili u osudi zlostavljanja te su izrazili spremnost da svojim svećeničkim svjedočenjem stanu na kraj takvim pojavama.