Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: ministerijalno-svecenistvo

U riječkoj prvostolnici slavljena misa posvete ulja

Zbog pastoralnih razloga i ove godine misa posvete ulja u Riječkoj nadbiskupiji slavila se na Veliku srijedu 13. travnja umjesto, kako je obrednikom predviđeno, na Veliki četvrtak ujutro. U katedrali sv. Vida predvodio ju je riječki nadbiskup Ivan Devčić u zajedništvu s riječkim nadbiskupom koadjutorom Matom Uzinićem te svećenicima Riječke nadbiskupije.

TPT: Predavanja doc. dr. Barščevskoga i doc. dr. Kneževića

U poslijepodnevnom radu 62. TPT-a u Zagrebu o „Službi svećenika u svećeničkom narodu“ govorio je doc. dr. sc. Taras Barščevski, a o „Sakramentu krštenja – sakramenta svetog reda: odnosu ministerijalnog svećeništva i krsnog svećeništva“ doc. dr. sc. Josip Knežević.

Izjava „Inter insigniores“ o pripuštanju žena ministerijalnom svećeništvu

Na spomedan sv. Terezije Avilske, 15. listopada 1976., tadašnja Sveta kongregacija za nauk vjere izdala je izjavu „Inter insigniores“ o pitanju pripuštanja žena ministerijalnom svećeništvu. Izjavu je kao prefekt Kongregacije potpisao kardinal Franjo Šeper, a crkveno učiteljstvo rado ju je citiralo kada je progovaralo o pripuštanju žena ministerijalnom svećeništvu (npr. usp. papa Ivan Pavao II., Apostolsko pismo „Ordinatio Sacerdotalis“). S obzirom na aktualnost teme, donosimo cjelovit prijevod Izjave.