Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: mons-nedjeljko-pintaric

U Klenovniku predstavljena knjiga „Oteto zaboravu. Sjevernohrvatske putositnice“

Knjiga „Oteto zaboravu. Sjevernohrvatske putositnice“, novinarsko-publicistička monografija o životu, profanim i sakralnim građevinama, raznolikim običajima i legendama, burnoj prošlosti i zabrinjavajućoj sadašnjosti istoka, juga i sjeverozapada Varaždinske županije, televizijskog novinara Martina Lukevečkog, predstavljena je u petak 2. veljače 2024. u prostorijama DVD-a „Klenovnik“.

Spomen na početke školstva prije 250 godina

Spomen-ploča povodom 250. obljetnice utemeljenja prve škole u Oštarijama otkrivena je u subotu 2. prosinca, odajući na taj način zahvalnost barunu Vjenceslavu Kleefeldu, zapovjedniku Karlovačkog generalata, koji je uputio zamolbu Dvorskom ratnom vijeću u Beču, koje je prijedlog odobrilo 1773. godine.

Nova knjiga crkvenog pravnika Matije Berljaka o povijesnim temama Zrinskih i Čakovca

„Juraj IV. Zrinski. Uredski i svečani primjerak povelje gradu Čakovcu iz 1579. godine“, naslov je najnovije knjige profesora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu i svećenika Zagrebačke nadbiskupije prof. dr. sc. Matije Berljaka, koju je objavio u sunakladništvu sa Zrinskom gardom Čakovec prigodom 444. godišnjice spomenute Povelje te 420. godišnjice smrti Jurja IV. Zrinskog.

Predstavljena monografija o Župi sv. Petra i Pavla u Kašini

Opsežna i bogato opremljena monografija „Župa svetih Petra i Pavla u Kašini. Prilozi za stariju povijest župe, crkve i svećenikâ u Kašini“ autora mons. dr. Stjepana Kožula, predstavljena je u srijedu 25. siječnja u Društvenom domu u Kašini, u nazočnosti brojnih župljana, uzvanika i predstavnika društvenog, kulturnog i političkog života grada Zagreba i gradske četvrti Sesvete.

Proslavljena 200. obljetnica posvete crkve u Klenovniku

Župa Presvetoga Trojstva u Klenovniku proslavila je 200. obljetnicu posvete župne crkve Presvetoga Trojstva u nedjelju 25. rujna svečanim misnim slavljem i blagoslovom brončanih kipova sv. Ivana Pavla II. i bl. Alojzija Stepinca u predvorju crkve.

Sesvete: Predstavljena monografija o Župi Svih svetih

Monografija mons. dr. sc. Stjepana Kožula „Župa Svih svetih u Sesvetama. Prilozi za stariju povijest župe, crkve i župnikâ u Sesvetama“ predstavljena je 24. rujna u Pastoralnom centru Župe Svih svetih u Sesvetama.

1 2