Budi dio naše mreže
Izbornik

Članovi udruge Ekosspiritus hodočastili u Italiju

Spiazzi (IKA)

Članovi i prijatelji udruge Ekosspiritus pohodili su Svetište Gospe od krune u sjevernoj Italiji u subotu 15. lipnja na blagdan sv. Bernarda iz Aoste ili Mentone, suzaštitnika HPD-a sv. Patrika, izvijestili su iz Udruge.

U autobusu je, osim članova udruge Ekosspiritus, bila skupina od petnaestak članica udruge „Samoborske kralušice“ pod vodstvom predsjednice Đurđe Rubinić. Hodočasnici su se u autobusu pripremali za misno slavlje nagovorima koje je izrekao tajnik Udruge Radovan Librić, a mons. Nedjeljko Pintarić govorio o bl. Alojziju Stepincu, podsjetivši na dane kad je Stepinac bio na frontu uz rijeku Soču. Hodočasnici su također bili poznati s poviješću svetišta.

Po dolasku, hodočasnici su se do svetišta uspeli planinarskim putem koji započinje u malom mjestu Brentinu ispod strmih litica na kojima je smješteno svetište Majke Božje na otprilike 770 metara nadmorske visine. Put je strm i treba proći oko 1700 stepenica do samog svetišta. Neke stepenice uklesane su u živu stijenu. Nakon devedeset minuta uspona slavljena je euharistiju koju je predslavio mons. Nedjeljko Pintarić, potaknuvši sve prisutne na življenje vjere u svakodnevnom životu. Na oltar su hodočasnici mogli prenijeti svoje nakane koje su ispisali na papir.

Na kraju mise hodočasnici su izgovorili posvetnu molitvu Majci Božjoj koju je 1981. u Mariji Bistrici izrekao tadašnji zagrebački nadbiskup, a danas sluga Božji Franjo Kuharić. U Svetištu su svi zajedno molili za proglašenje blaženim kardinala Kuharića i svetim blaženog Alojzija Stepinca. To svetište Majke Božje nastalo je na temeljima ermitorija, stanova u pećinama nekadašnjih pustinjaka, a danas njime upravlja biskupija Verona. 

„Razgledali smo lijepa umjetnička djela u crkvi i oko nje. Posebno dojmljive su postaje križnog puta koje su izlivene u bronci. Ovakva hodočašća su prilika za međusobno upoznavanje članova Udruge te su koraci prema osobnom rastu u vjeri svih koji sudjeluju na putovanjima. Tajnik  Udruge Librić pripremio je ovo hodočašće te za povratak pripremio kviz kojem je glavna tema bila Marija, Majka Božja”, poručili su iz Udruge.