Budi dio naše mreže
Izbornik

Argentinski predsjednik Javier Milei u jednosatnoj audijenciji kod Pape

Vatikan (IKA)

Nakon pozdrava i zagrljaja u vatikanskoj Bazilici sv. Petra nakon proglašenja svetom Mame Antule u nedjelju 11. veljače, papa Franjo je dan kasnije u ponedjeljak 12. veljače primio predsjednika Argentine u privatnu audijenciju u Apostolskoj palači, izvijestio je Vatican News.

Prvi susret bio je u nedjelju 11. veljače u Bazilici sv. Petra prije i poslije mise kanonizacije prve argentinske svetice Mame Antule, utemeljiteljice kuće duhovnih vježbi u Buenos Airesu i zagovornice siromašnih i neprivilegiranih. Prvo se dogodio kratki pozdrav u sakristiji i onda, na kraju slavlja u bazilici. Prilikom rukovanja Papa je Predsjednika šaljivo upitao „Te has cortado el pelo?“ („Jesi li se ošišao?“), a on je uzvratio: „Mogu li Vas poljubiti?“ te se nagnuo naprijed da ga toplo zagrli. Odmah potom je putem društvenih mreža objavio seriju fotografija s objavom velikim slovima: „Muchas Gracias!“.

Javier Milei, predsjednik Argentine od prosinca 2023., rodne zemlje Jorgea Maria Bergoglia, bio je u ponedjeljak 12. prosinca u Vatikanu na privatnoj audijenciji kod pape Franje kojemu je darovao i tipične argentinske slatkiše, poput alfajoresa, punjenih keksa od čokolade, i dulce de leche, tipično argentinsko jelo koje voli Papa.

Susret s hodočasnicima

Nekoliko šala i smijeha, a onda je Papa rekao: „Zadovoljstvo mi je.“ „Danas više nego ikad“, odgovorio je predsjednik. Danas je prvi službeni susret Rimskog biskupa i argentinskog predsjednika, liberalnog ekonomista i čelnika napredne koalicije La libertad, koji se posljednjih dana vratio s putovanja u Tel Aviv. Stigavši ​​malo prije 9 ujutro, prije nego što je ušao u Vatikan kroz ulaz l’Arco delle Campane, kako bi stigao do dvorišta San Damaso, a zatim do Apostolske palače, argentinski državni poglavar je zaustavio svoj konvoj automobila u Via della Conciliazione, izašao iz automobila i snimio nekoliko fotografija s argentinskim hodočasnicima. U pratnji delegacije od šest ljudi (uključujući rabina Axela Wahnisha, imenovanog za novog veleposlanika Argentine u Izraelu), Milei je u Rimu od subote posjetio i neka simbolična mjesta u gradu. U ponedjeljak poslijepodne sastat će se s predsjednikom Republike Sergiom Mattarellom i premijerkom Giorgiom Meloni.

Razmjena darova

Jutrošnji razgovor iza zatvorenih vrata s Papom u knjižnici Apostolske palače trajao je oko sat vremena, od 9 do 10 sati, a završio je pozdravom izaslanstvu, zajedničkim fotografiranjem i tradicionalnom razmjenom darova. Predsjednik je Papi, osim spomenutih poslastica, dao i fascikl s kopijom rukom pisanog pisma kancelara Joséa Marije Gutierreza Juanu Bautisti Alberdiju koji ga akreditira kao Encargado de Negocios, predstavnika kod Pape u Europi (svibanj 1854.) i sliku s prigodnom razglednicom Mame Antule koju je argentinska pošta objavila povodom njezine beatifikacije u kolovozu 2017. godine.

Franjo je uzvratio svescima papinskih dokumenata, Porukom za mir iz 2024. i knjigom o Statio Orbis na Trgu sv. Petra. Uz to i brončani medaljon inspiriran baldahinom svetog Petra koji, čitamo u opisu, „podsjeća na sliku neba, prikazanu unutar kupole baldahina. Ovaj detalj predstavlja sklad između svetog i božanskog, spajajući nebo i zemlju u jedinstvenu viziju.“

U Državnom tajništvu o gospodarskoj krizi i miru među narodima

Nakon susreta s Papom uslijedio je susret u Državnom tajništvu Svete Stolice s kardinalom Pietrom Parolinom i nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, tajnikom za odnose s državama i međunarodnim organizacijama. „Srdačni razgovori“, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice, u kojem se pojašnjava da je u središtu razgovora bilo „zadovoljstvo dobrim odnosima“ između Svete Stolice i Argentine te „želja za njihovim daljnjim jačanjem“. Potom su se usredotočili „na program nove Vlade za borbu protiv gospodarske krize“, stoji u priopćenju. „U nastavku razgovora dotaknuta su neka pitanja međunarodne prirode, posebice trenutni sukobi i predanost miru među narodima“.

Nakon predsjednikove pobjede u studenom s 56 % nad drugim kandidatom, Sergiom Massom, uslijedio je Papin telefonski poziv u kojemu mu je zaželio dobar početak mandata. Milei je zatim Franji u siječnju poslao pismo u kojem mu je zahvalio na gesti i napisao da cijeni Papin „mudar savjet“ i „želje hrabrosti i mudrosti za moju osobu, tako potrebne da se suočim s izazovom vođenja sudbina naše domovine i naših sugrađana.“ U istom pismu predsjednik je službeno pozvao Jorgea Maria Bergoglia da posjeti svoju zemlju podrijetla. Mogućnost je to koju je iznio sam Papa u nekoliko intervjua, izvijestio je Vatican News.