Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Arnold: „Laudate Deum“ bit će čvrst poziv na žurno djelovanje

London (IKA)

Uoči objavljivanja apostolske pobudnice pape Franje „Laudate Deum“ na blagdan sv. Franje, prvoga dana Sinode o sinodalnosti, u srijedu 4. listopada 2023., koja je nastavak enciklike Laudato si', biskup zadužen za pitanja okoliša pri Katoličkoj biskupskoj konferenciji Engleske i Walesa (CBCEW) mons. John Arnold rekao je za Vatican News da će to biti žuran poziv na djelovanje pred trenutnom klimatskom i ekološkom krizom.

Papa Franjo je na kraju opće audijencije 30. kolovoza u dvorani Pavla VI. u Vatikanu uputio apel, podsjećajući na Svjetski dan molitve za brigu o stvorenome koji se ove godine obilježio 1. rujna o temi: „Neka teku pravednost i mir“. Podsjetio je da tim danom započinje „Vrijeme stvorenoga“ koje će trajati do 4. listopada, blagdana svetoga Franje Asiškog.

Kao što je najavio 21. kolovoza primajući izaslanstvo pravnika iz država članica Vijeća Europe, Sveti je Otac napomenuo da će u srijedu 4. listopada biti objavljen drugi dio enciklike Laudato si’. Prema biskupu Johnu Arnoldu, biskupu za pitanja okoliša Katoličke biskupske konferencije Engleske i Walesa, nastavak značajnog dokumenta iz 2015. o zaštiti okoliša i opasnostima klimatskih promjena bit će čvrst poziv na žurno djelovanje.

Osam godina od podstavljenih ciljeva konvencije o klimatskim promjenama UN-a

Osam godina kasnije, nakon nekoliko sastanaka članova koji predstavljaju svoje države u sklopu Okvirne konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP), doista ne postižemo ciljeve koji su dogovoreni na sastancima COP-a, a razmjeri štete se ne smanjuje. Zapravo, na neki se način povećavaju, rekao je biskup Arnold.

Neka od predviđanja ekologa o tome što će se dogoditi s klimom pokazala su se na jedan način pojednostavljenima i sada se zapravo ubrzavaju brže nego što su ekolozi i mislili. Biskup Arnold primjećuje da postoji mnogo razloga za akciju: svaki je kontinent pogođen, vidjeli smo suše i nesezonske vremenske uvjete.

Ponavljajući riječi pape Franje, engleski biskup stoga ističe da svatko od nas ima svoju ulogu u rješavanju krize. Ono na što se moramo osvrnuti je promjena sustava i ukidanje fosilnih goriva jer su ona doista najopasniji element u globalnim klimatskim promjenama. Moramo naučiti živjeti bez fosilnih goriva, rekao je biskup Arnold.

Kršćanska dužnost

Iz kršćanske perspektive, biskup je podsjetio da najvažnije zapovijedi ne možemo shvatiti ozbiljno ako ne uključimo u to prirodu i okoliš. Ako doista želimo voljeti svoje bližnje, moramo paziti na svijet u kojem živimo jer previše ljudi pati zbog klimatskih promjena i to se treba promijeniti, istaknuo je.

U toj perspektivi i Katolička Crkva može učiniti više za okoliš, također i u području obrazovanja. Trebamo nastaviti gledati prema naprijed i osigurati da budemo glas – glas naše demokratske nacije koji kaže da trebamo promijeniti svoju politiku i način života, zaključio je biskup Arnold, a prenosi Vatican News.